back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Θρίλερ με τον Νόβακ Τζόκοβιτς: Επίκειται νέα ακύρωση της βίζας του

Διαβάστε επίσης

Το δικαστήριο της Μελβούρνης δικαίωσε μεν τον Νόβακ Τζόκοβιτς στη διαμάχη του με την κυβέρνηση της χώρας, αποφασίζοντας πως ο Σέρβος τενίστας θα τεθεί ελεύθερος και θα πάρει πίσω το διαβατήριό του, ωστόσο η κυβέρνηση της Αυστραλίας ακύρωσε η προτίθεται να ακυρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ νέου τη βίζα του.  

Η απόφαση για την έφεση που είχε υποβάλει ο Τζόκοβιτς, ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 8:30 το πρωί ώρα Ελλάδας (μεσημέρι στην Αυστραλία) έκρινε λανθασμένη την ανάκληση της βίζας του Σέρβου τενίστα, στον οποίο είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα επειδή δεν είχε εμβολιαστεί. Ωστόσο, οι δικηγόροι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακαλέσει ξανά τη βίζα του Τζόκοβιτς, κίνηση στην οποία έχει 4 ώρες στην διάθεση του να πράξει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης  Άλεξ Χοουκ  εξετάζει  εάν θα ασκήσει το δικαίωμά του που βασίζεται   στο άρθρο 133C(3) του νόμου περί μετανάστευσης. Ο υπουργός  δύναται να ισχυριστεί πως υπάρχει λόγος να ακυρωθεί η βίζα του – στην προκειμένη περίπτωση για υποτιθέμενη απειλή για τη δημόσια υγεία επειδή δεν είναι εμβολιασμένος.

Ο πατέρας του Σέρβου αθλητή μιλώντας στο The Pavlovic Today είπε ότι ο γιος του είναι υπό κράτηση, με τους δικηγόρους του να αποφασίζουν πώς θα κινηθούν από εδώ και στο εξής , κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι αυστραλιανές αρχές .

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ και ο αδερφός του Νόβακ Τζόρτζε Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται σύλληψη του.

«’Αυπνες νύχτες για όλη την οικογένεια. Περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές, ο Νόβακ έδειξε πόσο επίμονος είναι και πόσο πιστεύει στα ιδανικά του και ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος και πάλεψε όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα σύστημα στην Αυστραλία που πήρε μια απόφαση και δεν υπήρχε λόγος για άλλη απόφαση, τώρα όμως έχουμε πληροφορίες ότι προφανώς ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πάνω από το δικαστήριο και θέλουν να τον συλλάβουν», δήλωσε ο αδερφός του Νόβακ Τζόκοβιτς στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό TV Prva, και συνέχισε: «Όλα αυτά είναι πολιτική. […] Ο Νόβακ βρίσκεται με τους δικηγόρους του στους χώρους όπου έγινε η δίκη και αυτή τη στιγμή εξετάζει τις επιλογές του. Σήμερα υπέστησαν μια μεγάλη δικαστική ήττα οι αυστραλιανές αρχές και τους είναι δύσκολο να το αντέξουν».

Στη Σερβία, τα συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς και δικαίωσης που προκάλεσε σήμερα το πρωί η δικαστική απόφαση τα διαδέχθηκαν τώρα συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού και αγανάχτησης που αποτυπώνονται μέσα από τις αναρτήσεις των πολιτών στο διαδίκτυο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ανταποκριτής της  βρετανικής εφημερίδας Telegraph, Όλιβερ Μπράουν, έγραψε: «Σημαντική αστυνομική παρουσία στο γραφείο των δικηγόρων του Τζόκοβιτς στο Collins St της Μελβούρνης. Λευκά βαν που κατευθύνονται σε υπόγειο πάρκινγκ. Αναφορές πως η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας κατευθύνεται για να τον συλλάβει. Ο υπουργός Μετανάστευσης έχει στη διάθεσή του 4 ώρες για να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του». Την ίδια πληροφορία μεταδίδει και ο ανταποκριτής της άλλης βρετανικής εφημερίδας, Independent,  ο οποίος επικαλείται πληροφορίες από την πλευρά του πατέρα του Σέρβου τενίστα.

Ο Σέρβος τενίστας,  λίγες ώρες μετά τη δικαίωσή του από το ομοσπονδιακό Δικαστήριο, καθώς του επεστράφη η visa του, φέρεται να βρισκόταν στο γραφείο των δικηγόρων του στη Μελβούρνη, απ’ όπου παρακολούθησε μέρος της ακροαματικής διαδικασίας και προγραμμάτιζε τις επόμενες κινήσεις του.

Όπως μεταδίδει το BBC,  ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Κρις Τραν δήλωσε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας ενδέχεται να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του Τζόκοβιτς. Σύμφωνα με τον μεταναστευτικό νόμο της χώρας, ο αρμόδιος υπουργός έχει αυτή τη δυνατότητα να ακυρώνει βίζες για οποιοδήποτε λόγο. Ο κ. Τραν δεν διευκρίνισε σε ποια βάση θα ακυρωθεί η βίζα του Σέρβου τενίστα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση συμφώνησε να ανακαλέσει την απόφαση της για ακύρωση της   βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς και αναγνώρισε ότι δεν διέθεσε στον Τζόκοβιτς αρκετό χρόνο να απαντήσει πλήρως και να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του,  αφού του γνωστοποιήθηκε η πρόθεση να ακυρώσει τη βίζα του .

Οι δικηγόροι του «Νόλε» ισχυρίστηκαν πως η ανάκληση της βίζας έγινε παράνομα, καθώς ο αθλητής είχε νοσήσει πρόσφατα και συνεπώς είχε δικαίωμα να ταξιδέψει στη χώρα, βάσει όσων είχαν ενημερωθεί οι τενίστες από τις αρμόδιες αρχές.

Ο δικαστής Κέλι αποφάσισε να ενεργοποιηθεί εκ νέου η βίζα του Τζόκοβιτς, να ελευθερωθεί από το ξενοδοχείο κράτησης όπου βρισκόταν τις τελευταίες πέντε ημέρες μέσα σε 30 λεπτά από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του, αλλά και να καλυφθούν τα έξοδα της δίκης από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Πάντως ακόμη και τώρα δεν είναι 100% δεδομένη η συμμετοχή του εννιά φορές νικητή του Αυστραλιανού Open στο Grand Slam της Μελβούρνης, που αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου. Όπως επισημαίνεται από ΜΜΕ της Αυστραλίας, το Υπουργείο Εσωτερικών και Μετανάστευσης της χώρας, έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την παρουσία του αθλητή στη χώρα και να… απαιτήσει την αποχώρησή του.

Όπως πάντως έκανε σαφές ο δικαστής, αν γίνει χρήση αυτής της «δύναμης» από την κυβέρνηση, ο Τζόκοβιτς βάσει κανονισμών δεν θα μπορεί να μπει στην Αυστραλία για μια τριετία.

Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστή Κέλι

Όπως ανέφερε ο Δικαστής δικαιολογώντας την απόφασή του, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είχε αρκετό χρόνο να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στις Αρχές από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την πιθανή απέλασή του από την χώρα, συνεπώς θεώρησε δίκαιο να μην απελάσει τον Σέρβο χωρίς να του δώσει το δικαίωμα να παραθέσει στοιχεία κατά την κράτησή του στο αεροδρόμιο ώστε να μην ακυρωθεί η visa του.

Τι ειπώθηκε στο Δικαστήριο από τους δικηγόρους των δύο πλευρών

Ο Νίκολας Γουντ που εκπροσώπησε τον Τζόκοβιτς, εξήγησε την διαδικασία που ακολουθεί η Ειδική Επιτροπή για να εγκρίνει κάποιον προκειμένου να λάβει εξαίρεση εφόσον δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα, εξήγησε ότι αιτήθηκε δικηγόρο και του αρνήθηκαν πρόσβαση από τις αρχές στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, ενώ κατηγόρησε τον υπεύθυνο που αποφάσισε να ακυρώσει τη visa, ότι δεν έδωσε ποτέ στον Σέρβο τενίστα επαρκείς λόγους για αυτήν την απόφαση.

Επιπλέον, παρουσίασε παρόμοιες υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ακυρώθηκε η visa του Τζόκοβιτς. Μία από αυτές μάλιστα, θύμισε στον δικαστή πως εκείνος ήταν που είχε πάρει την απόφαση να παραμείνει η απόφαση για απέλαση.

Ο Κρίστοφερ Τραν που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, εξήγησε τους λόγους που αποφασίστηκε να ακυρωθεί η visa του Τζόκοβιτς. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι αρχές τον πίεζαν υπερβολικά για οκτώ ώρες στην αίθουσα συνεντεύξεων, ενώ παρουσίασε παρόμοιες υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πάρθηκε αυτή η απόφαση. Ακόμα τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τον ισχυρισμό του Τζόκοβιτς ότι είχε πάρει διαβεβαιώσεις ότι η ιατρική εξαίρεση τού έδινε δικαίωμα να μπει στην Αυστραλία.

 

Newsroom Αθήνα 984 – Απόστολος Βαξεβανέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα