back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Τη Δευτέρα «κληρώνει» για το νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της «Όμικρον» – Τι θα προβλέπει

Διαβάστε επίσης

Την προσεχή Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων της «Όμικρον», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 10,3 ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Και ο λόγος είναι απλός. Το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η Κυβέρνηση αναμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει αύριο ώστε να λάβουν και τις ανάλογες αποφάσεις με παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης στους επαγγελματικούς κλάδους (εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση) που βρίσκονται η και θα παραμείνουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω της «Όμικρον» η και πιθανόν σε νέους κλάδους (ξενοδοχεία, γυμναστήρια κλπ) που θα συμπεριληφθούν στους πληττόμενους από την πανδημία.

Εκτός από την εστίαση και την διασκέδαση η αγορά αναμένει να δει εάν οι αναστολές συμβάσεων και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 € θα επεκταθούν σε ξενοδοχεία και εμπορικές επιχειρήσεις,καθώς αυτοί οι δύο κλάδοι επιδιώκουν να υπαχθούν στο πακέτο των μέτρων στήριξης. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα είναι, όπως το 2020 και 2021, αλλά στοχευμένα και περιορισμένα λόγω του υψηλού ελλείμματος και της υποχρέωσης φέτος της χώρας μας να συμμαζέψει τα ελλείμματά της.

Στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο,εκτός της επέκτασης των υφιστάμενων μέτρων και τον Φεβρουάριο, θα προστεθούν και νέοι επαγγελματικοί κλάδοι στο πακέτο των μέτρων στήριξης. Όμως το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας στις περιπτώσεις αυτές θα είναι συγκεκριμένο, καθώς θα περιοριστεί το εύρος των αναστολών εργασίας με τη θέσπιση πλαφόν αναστολών εργασίας σε ποσοστό 25% των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση μέχρι στα τέλη Δεκεμβρίου και όχι στο 100% όπως προβλέπεται σήμερα π.χ. για τα νυχτερινά κέντρα. Αβέβαιο από την άλλη είναι αν τελικά η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτό το αίτημα των πληττόμενων κλάδων για μειωμένα μισθώματα επαγγελματικής στέγης.

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η χρονική μετάθεση του χρονικού περιθωρίου ένταξης των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων (η προθεσμία λήγει στις 26 Ιανουαρίου) αλλά και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ και κρατικού Προϋπολογισμού, εφόσον οι επιχειρήσεις ,όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίσουν μείωση τζίρου εντός του Ιανουαρίου πάνω από το 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα