back to top
26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών

Διαβάστε επίσης

Την στήριξη της στην προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση των υγειονομικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17), εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές ζητούν την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών μέτρων στο πλαίσιο της διάθεσης κλινών για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού, ενώ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία καταγγέλλουν την πλημμελή εφαρμογή του πρωτοκόλλου υγειονομικής προστασίας.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία, διεκδικούν:

  • Δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, συνταγογράφηση τεστ κορωνοϊού, δωρεάν τεστ
  • Ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό. Επιστροφή των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας
  • Ανάκληση επικίνδυνων οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού. Τακτικά προληπτικό τεστ στο Προσωπικό
  • Ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας. Οι εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού για ακόμη μια φορά αυξάνονται σε κάθε εφημερία
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Αύξηση Μισθών
  • Μονιμοποίηση Συμβασιούχων
  • Αναγνώριση των θανάτων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα
  • Αποκλεισμό των εργολάβων από τα Νοσοκομεία

Εντωμεταξύ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, με αφορμή τη συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με τον εργοδοτικό φορέα των κλινικών, η οποία προβλέπει την παραχώρηση 300 κλινών για την περίθαλψη ασθενών με COVID, επισημαίνουν ότι για την προστασία προσωπικού και ασθενών, απαιτείται:

  1. Αυστηρή απομόνωση των περιστατικών COVID από τα υπόλοιπα περιστατικά λοιπής νοσηρότητας (ειδικοί όροφοι νοσηλείας)
  2. Να οριστεί από κάθε μονάδα για κάθε βάρδια, το ιατρό-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που θα απασχοληθεί αποκλειστικά, με τα συγκεκριμένα περιστατικά.
  3. Να παρασχεθεί στο προσωπικό όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και να ελέγχεται με διαγνωστικό έλεγχο για COVID.
  4. Να τηρηθούν αυστηρές διαδικασίες απολυμάνσεων των χώρων παρουσίας των ασθενών. Από τη διακομιδή (ασθενοφόρα) ως τους εσωτερικές κοινόχρηστους χώρους (π.χ. για τις απαραίτητες εξετάσεις).
  5. Να ελεγχθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης και παραμονής των ασθενών, όπως και οι τεχνικές προδιαγραφές των κλινικών (π.χ. επάρκεια δικτύων ιατρικών αερίων), με επιτόπιο έλεγχο από υπηρεσίες του Υπουργείου και να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Παράλληλα, την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, τα μέλη του οποίου θα συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση, καταγγέλλοντας “ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας εργαζόμενων και συναλλασσόμενων στους εργασιακούς χώρους του e-ΕΦΚΑ με ευθύνη της Διοίκησης εν μέσω πανδημίας”.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, κλπ.) από την covid-19 είναι ανύπαρκτα.

Ο καθαρισμός των κτιρίων είναι υποτυπώδης ενώ σε πολλά κτίρια γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα καθώς το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο και αδυνατεί να καλύψει όλα τα κτίρια του e-ΕΦΚΑ.

Η επιβάρυνση των εργαζομένων για συνεχόμενα rapid-test και pcr λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων αλλά και για τα καθημερινά μέσα προστασίας (μάσκες ΚΝ95, αντισηπτικά) εξαϋλώνει τον μισθό.

Δεν εφαρμόζεται κανένα πρωτόκολλο καραντίνας για στενές επαφές στους χώρους εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα