back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών εξαιρούνται από το πρόστιμο των 100 ευρώ

Διαβάστε επίσης

Διευκρινήσεις σχετικά με το τι ισχύει με τα πιστοποιητικά νόσησης, την απουσία από την εργασία αλλά και το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα πληρώνουν όσοι πολίτες έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της νόσου Covid-19 έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Σχετικά με το ζήτημα των προστίμων, εξήγησε ότι η επιβολή του αφορά όσους έχουν γεννηθεί έως 31/12/1961 και ενώ έχουν την κατοικία ή την συνήθη διαμονή τους στη χώρα, δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, δεν έχουν κάνει δηλαδή την πρώτη δόση, ενώ τόνισε ότι οι κατηγορίες των πολιτών που εξαιρούνται από την εν λόγω διαδικασία είναι οι ακόλουθες:

⦁ Όσοι έχουν νοσήσει ή νοσούν και η εξαίρεσή τους ισχύει για 90 μέρες από τη νόσησή τους.

⦁ Όσοι έχουν κάνει αίτηση μέχρι τις 14 Ιανουαρίου στις Ειδικές Υγειονομικές Επιτροπές μέσω του θεράποντος ιατρού τους προκειμένου να ζητήσουν εξαίρεση για σοβαρούς λόγους υγείας. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν και τα πορίσματα θα βγουν μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Όσες αιτήσεις – εξαιρέσεις δεν γίνουν δεκτές θα πρέπει οι συγκεκριμένοι πολίτες να εμβολιαστούν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.

⦁ Όσοι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου έχουν αιτηθεί να εμβολιαστούν κατ’ οίκον (αφορά περίπου 15.000 πολίτες) και δεν έχουν προλάβει οι γιατροί και τα ειδικά συνεργεία να τους εμβολιάσουν.

Σε ότι αφορά στους νοσήσαντες, ξεκαθάρισε ότι όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022 «κατά τις ημέρες της νόσησης, κάποιος που έχει εμβολιαστεί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέρχεται σε κλειστούς χώρους ή να κυκλοφορεί οπουδήποτε αλλού, παρά μόνο μετά το πέρας της νόσησής του».

Τόνισε ότι «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μηχανισμός που να απενεργοποιεί προσωρινά το πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί ο χρόνος της νόσησης είναι διαφορετικός για τον κάθε άνθρωπο».

Επίσης, ανέφερε πως από τον έβδομο μήνα και μετά, αφού κάποιος πάρει στα χέρια του το πιστοποιητικό νόσησης, θα κυκλοφορεί με αυτό, ομοίως και όποιος έχει κάνει τις δύο δόσεις κι έχει νοσήσει.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται μόλις 1% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που έχουν προχωρήσει και την αναμνηστική δόση, «ποσοστό το οποίο ανέρχεται συνολικά στο 75-80% των δικαιούχων».

«Το σημαντικό ως προς την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών είναι ότι πλέον ξεπεράσαμε το 90% των συμπολιτών μας αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους».

Τέλος, προανήγγειλε ότι εκτός από τη δυνατότητα εισαγωγής ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τηλέφωνο ώστε οι πολίτες να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, «στο Covid Free Gr Wallet πρόκειται να προστεθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου, η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης για κάθε νόμιμη χρήση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα