back to top
30.3 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

30.3 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Αρχίζει η αποκέντρωση υπέρ της Αυτοδιοίκησης

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο “βήμα” για την αποκέντρωση με την μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας προς την Αυτοδιοίκηση γίνεται αύριο. Στην συνεδρίαση της “Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών” της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα παρουσιάσει το σχέδιο για την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς τους δήμους και τις περιφέρειες.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Κυβερνητικός Προγραμματισμός» έχουν κληθεί οι Πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Απόστολος Τζιτζικώστας και Δημήτρης Παπαστεργίου αντιστοίχως καθώς και τα μέλη της, βουλευτές και άλλοι αιρετοί που την απαρτίζουν.

Η σταδιακή αποκέντρωση με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων προς τις δύο βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης θα γίνει με βάσει το πόρισμα ειδικής επιτροπής που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Η επιτροπή έχει εστιάσει στην μεταφορά αρμοδιοτήτων που έχουν με την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον και την αστική ανάπτυξη

Να σημειωθεί ότι στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 14/10/2021, ο Μάκης Βορίδης δεσμεύθηκε ενώπιον της Αυτοδιοίκησης ότι: « Σε τι δεσμεύομαι εγώ απέναντί σας. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεκαθαρίσει, μέσα από μία συζήτηση που θα κάνουμε, η οποία είναι ήδη αρκετά ώριμη, το ποιες μεταφορές αρμοδιοτήτων πρόκειται να γίνουν στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης. Δηλαδή στην ουσία από τις Αποκεντρωμένες, μεταφορά αρμοδιοτήτων προς Α΄ και τον Β΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου. »

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα