back to top
37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Για τα Rafale δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός

Διαβάστε επίσης

Για «πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει την χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παραλαβή των πρώτων 6 από τα 24 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, όπου προσγειώθηκαν λίγο μετά τις 12:30.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, υποβρυχίων απαλλάσσονται από κάθε φόρο», ενώ έστειλε και μήνυμα προς την Άγκυρα σημειώνοντας ότι «στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα, πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη».

Νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά», αλλά και για «σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά ταυτόχρονα αμυντικά και διπλωματικά». Όπως είπε, μέσα στο 2022 θα αφιχθεί και η δεύτερη εξάδα, ως τα μέσα 2023 η τρίτη, «για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα 6 αεροσκάφη του συνολικού εξοπλιστικού μας σχεδίου».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η απόκτηση νέων αεροσκαφών συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε καταστεί κατεπείγουσα, απαντά ωστόσο και στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης» και πρόσθεσε: «Πρόκειται και για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και στις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας».

«Σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας- Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα νέα αεροσκάφη «σε λίγο θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες και μέσα στο έτος το Πολεμικό Ναυτικό θα υποδεχθεί τα δύο πρώτα από τα εφτά ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα, καθώς και τις τόσο απαραίτητες τορπίλες για τα υποβρύχια μας, ενώ και ο στρατός ξηράς θα έχει προμηθευτεί σύγχρονα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την δυνατότητα της χώρας να εκπονεί πλέον πολυετή και εξαιρετικά σύνθετα σχέδια και να υλοποιεί κάθε φάση τους με ταχύτητα, συνέπεια και διαφάνεια, ενώ υπογράμμισε την πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ότι «η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας πρέπει να πλαισιώνεται από την θωράκιση της ασφάλειάς της και την ανάταση της εθνικής της αξιοπρέπειας». «Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως σταθερότητα και ελευθερία στην χώρα, όπως δεν υπάρχει και αληθινός προοδευτικός εκσυγχρονισμός χωρίς να τον συνοδεύει ο υπεύθυνος πατριωτισμός», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, υποβρυχίων απαλλάσσονται από κάθε φόρο». Όπως είπε, «αφορά πρωτίστως τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης» και έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι «στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα, πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη».

«Σε όλα αυτά απαντούν το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Αντίθετα, το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση την διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας το Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σε αυτό το δρόμο βαδίζουν Ελλάδα και Ευρώπη και αυτόν θα προστατεύουν από ψηλά τα νέα μας Rafale, για την απόκτηση των οποίων προφανώς δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός».

«Δεν θα κουραστώ ωστόσο να επαναλαμβάνω ότι με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτά και τα παράθυρα του διαλόγου. Με αυτοπεποίθηση για τις αρχές της που ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες και διαθέτοντας την δύναμη πυρός όχι μόνο των νέων όπλων της, αλλά κυρίως των επιχειρημάτων της. Γιατί τα πρώτα πάντα θα αποτρέπουν τις προκλήσεις, ενώ τα δεύτερα θα προτρέπουν τις συγκλίσεις».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα