back to top
35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Δ. Παρασκευής: Έχουμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, των διασωληνωμένων καθώς και των ασθενών σε απλές κλίνες

Διαβάστε επίσης

Για την πορεία της πανδημίας σε μια φάση αποκλιμάκωσης έκανε λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.

«Έχουμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, των διασωληνωμένων καθώς και των ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, σε απλές κλίνες», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, αρχικά, υπήρξε η προσδοκία ότι το τελευταίο κύμα, επειδή αφορά κυρίως το στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον, δεν θα οδηγούσε σε νοσηλείες.

Όμως «αν αναλογιστούμε ότι είχαμε κατά μέσο όρο 35. 000 κρούσματα την ημέρα και τώρα έχουμε περίπου 18.000 και ότι ένα ποσοστό 4%-5%, εξ αυτών, αφορά συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι, αυτό συνεπάγεται ότι θα έχουμε έναν σημαντικό αριθμό νοσηλειών τόσο σε κλίνες ΜΕΘ όσο και θανάτων».

Μάλιστα, εξήγησε πως πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ο συγκεκριμένος αριθμός οφείλεται και σε μολύνσεις του στελέχους Δέλτα καθώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει εξαφανιστεί τελείως.

Και πρόσθεσε: «Στην αρχή της μετάλλαξης Όμικρον, είχαμε 600 διασωληνωμένους και κατά μέσο όρο ημερήσιο αριθμό θανάτων που άγγιζε τους 70. Εν ολίγοις, το προηγούμενο κύμα δεν είχε αποκλιμακωθεί. Ευτυχώς η μετάλλαξη Όμικρον ήταν πιο ήπια και δεν οδήγησε σε τόσο μεγάλη αύξηση νοσηλειών και θανάτων».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι είναι παρακινδυνευμένη η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης, ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία ή ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε».

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρηθεί μια επιδημιολογική εικόνα η οποία δεν θα συνάδει με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν.

Τέλος, εκτιμώντας την πορεία της πανδημίας, σημείωσε: «Πλέον, ο Covid-19, τείνει να εξελιχθεί σε ένα νόσημα το οποίο δεν θα προκαλεί σε μεγάλο ποσοστό σοβαρές νοσηλείες ή θανάτους. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί -ειδικά οι ευπαθείς ομάδες- τόσο πιο κοντά θα είμαστε σε αυτό το στάδιο».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα