back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια στη Μαριούπολη στη «σκιά» της ουκρανικής κρίσης

Διαβάστε επίσης

Στη «σκιά» της συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα τη Μαριούπολη, μια πόλη με ιδιαίτερα έντονο ελληνικό στοιχείο, περίπου 100.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Σκοπός της μονοήμερης αυτής επίσκεψης είναι να σταλεί έμπρακτα το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίξει τους κατοίκους της πόλης αυτής, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τις δύο περιοχές που οι ρωσόφωνοι έχουν ανακηρύξει αυτόνομες δημοκρατίες.

Στη Μαριούπολη το προξενείο λειτουργεί χωρίς πρόξενο από το 2019 και με ελάχιστο διοικητικό προσωπικό, μετά τις συγκρούσεις του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρκετά πιθανό κατά την επίσκεψή του εκεί, ο υπουργός να προβεί σε ανακοινώσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη πλήρωση της θέσης προξένου, σε αυτό το κρίσιμο πόστο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παραμονή του τόσο στη Μαριούπολη, όσο και τον Σαρτανά θα συναντηθεί με ομογενειακούς φορείς και τοπικούς αξιωματούχους, ενώ θα επισκεφθεί και τα γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις πόλεις Σαρτανά και Μαριούπολη, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με ομογενειακούς φορείς και με τοπικούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την παραμονή του στον Σαρτανά, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατοίκων του Σαρτανά το 2014.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί το 8ο Σχολείο Ειδικής Εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας. Στην εκδήλωση αναμένεται να παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της στρατιωτικό-πολιτικής Διοίκησης και ομογενείς από τον Σαρτανά και το Τσερμαλίκ.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας και Εθνογραφίας των Ελλήνων της Αζοφικής Θάλασσας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Μαριούπολη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στο Δημαρχείο της πόλης με τον Αντιδήμαρχο, Μ. Κόγκουτ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της περιοχής της Μαριούπολης, Σ. Μαχσμά.

Κατόπιν, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ), όπου και θα τον υποδεχθούν η Πρόεδρος της ΟΕΣΟ, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή, οι Αντιπρόεδροι της ΟΕΣΟ καθώς και οι Πρόεδροί και τα μέλη των Ελληνικών Συλλόγων.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, Ν. Τροφιμένκο, οι Καθηγήτριες της Έδρας Ελληνικής Φιλολογίας καθώς και Πρόεδροι των ενωμένων εδαφικών κοινοτήτων.

Πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών, θα επισκεφτεί και τα γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα