30.2 C
Athens
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

30.2 C
Athens
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Άλλος ένας νεαρός Σπιζαετός νεκρός από σκάγια στη Μάνη

Νέο περιστατικό λαθροθηρίας με θύμα Σπιζαετό ο οποίος φορούσε δορυφορικό πομπό και βρέθηκε νεκρός από σκάγια στη Μάνη, καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Για μία ακόμη οδυνηρή αντιμετώπιση της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά τον σεβασμό και την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής, κάνει λόγο η περιβαλλοντική οργάνωση, υπενθυμίζοντας τα δύο, επίσης, σοβαρά περιστατικά λαθροθηρίας το περασμένο φθινόπωρο στην Κρήτη με θύματα δύο αυστηρά προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, έναν Σπιζαετό και έναν Χρυσαετό.

Το περιστατικό

Την Τρίτη 18/01/2022, ομάδα ερευνητών της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας βρέθηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, προκειμένου να διερευνήσει τον λόγο για τον οποίον ο πομπός του νεαρού Σπιζαετού «Δράκου» εξέπεμπε σχεδόν στατικό σήμα. Δυστυχώς, με την άφιξη της ομάδας στο σημείο, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα του νεαρού αετού, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε και ο δορυφορικός του πομπός που είχε αποσπαστεί από το σώμα του πουλιού, κατά πάσα πιθανότητα από τα ζώα που κατανάλωσαν το κουφάρι του.

Ευτυχώς, για τους σκοπούς της διαλεύκανσης των αιτιών θανάτου, εντοπίστηκαν κάποια τμήματα του σώματος του «Δράκου» (φτερούγες) τα οποία και συλλέχθηκαν προκειμένου να εξεταστούν περαιτέρω. Τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας έδειξαν την ύπαρξη σκαγιών στη δεξιά φτερούγα, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση που είχε προκύψει από τη μακροσκοπική εξέταση στα φτερά του πουλιού. Σύμφωνα με τα δεδομένα του πομπού, εκτιμάται πως ο «Δράκος» δεν κατέληξε ακαριαία αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί από το αρχικό σημείο του πυροβολισμού και αναζήτησε κάλυψη κοντά στη θέση όπου κούρνιαζε τον τελευταίο καιρό.

Ο «Δράκος»

Ο «Δράκος» ήταν στο δεύτερο έτος της ζωής του, έχοντας δακτυλιωθεί και σημανθεί με δορυφορικό πομπό το καλοκαίρι του 2020 στη φωλιά όπου γεννήθηκε. Μέσα σε αυτούς τους μήνες είχε αποκτήσει αρκετή εμπειρία, ταξιδεύοντας έως τους υγρότοπους της Αλβανίας αλλά κυρίως σε διάφορες ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Τους τελευταίους μήνες έδειχνε να εγκαθίσταται σταδιακά στα βουνά του γενέθλιου τόπου του, νότια του Γυθείου.

Οι Σπιζαετοί μπορούν να ζήσουν περισσότερα από 15 χρόνια στη φύση. Δυστυχώς, η ζωή του «Δράκου» διακόπηκε πρόωρα από κάποιον που αποφάσισε πως έχει δικαίωμα να στερεί από τη Μάνη έναν από τους ελάχιστους ανήλικους Σπιζαετούς της, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα για τη διατήρηση αυτού του εμβληματικού είδους στην οροσειρά του Σαγγιά επισημαίνουν από την οργάνωση.

Για το περιστατικό έχει ήδη υποβληθεί αναφορά στις αρμόδιες αρχές.  Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού έχει επίσης ενημερώσει επισήμως και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κινήσει σχετικές διαδικασίες, καθώς το περιστατικό άπτεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου Προγράμματος και ο Σπιζαετός αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τονίζοντας ότι η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ καλεί  όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασαρχείο Γυθείου στο τηλ. 27330 22255. «Είναι θέμα αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας να αποβάλει και να τιμωρήσει κάθε άτομο με τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές, που ντροπιάζει διεθνώς τη χώρα μας».

Καλλιόπη Ασλανίδου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img