back to top
31.7 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

31.7 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ουκρανία: Εντείνονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άμβλυνση της κρίσης στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, ενώ φαίνεται να διαμορφώνονται δύο διαφορετικά στρατόπεδα διεθνώς.

Ο Ορμπάν δεσμεύθηκε για συνεργασία με τη Μόσχα

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, δεσμεύθηκε για συνεργασία της χώρας του με τη Μόσχα, κατά τα προσεχή χρόνια, προκαλώντας την κριτική των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ. Κριτική προκάλεσε το ταξίδι του Ορμπάν στη Μόσχα και εντός ουγγρικών συνόρων, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι προδίδει τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Ορμπάν έχει εκφράσει ήδη την πρόθεσή του για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει ενορχηστρώσει την ενεργειακή κρίση για να ασκήσει πίεση στα ευρωπαϊκά κράτη.

Δυσφορία στην Πολωνία

Η επίσκεψη του Ορμπάν στη Μόσχα έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στην Πολωνία. Η Βαρσοβία μπορεί να αποτελεί ενιαίο μέτωπο με τη Βουδαπέστη απέναντι στις Βρυξέλλες σε ζητήματα που άπτονται του κράτος δικαίου, δεν είναι καθόλου ικανοποιημενη, εντούτοις, με τους στενούς δεσμούς Ορμπάν-Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, είχε σήμερα συνάντηση στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μάλιστα, η Πολωνία είναι η τελευταία χώρα που προστίθεται στη λίστα με τα κράτη που αποστέλλουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αμυνθεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Ο Μοραβιέτσκι έκανε τη σχετική δήλωση, σήμερα, από το Κίεβο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «To τμήμα της Ευρώπης στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας δεν απειλείται από σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, ζώντας, ωστόσο, κοντά στη Ρωσία, αισθανόμαστε ότι ζούμε κοντά σε ηφαίστειο».

Ο Τζόνσον στο Κίεβο

Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον για συνομιλίες με τον πρόεδρο, της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία, αύριο στο απόγευμα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επικοινωνία Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και προέτρεψε σε «άμεση ρωσική αποκλιμάκωση και απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού από τα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης την προθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν έναν «ουσιαστικό διάλογο» με τη Ρωσία για αμοιβαία ζητήματα ασφάλειας, πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ o επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να συνεχίσει «την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τη Ρωσία». Επανέλαβε ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου για «άμεσες και σοβαρές συνέπειες» για τη Μόσχα.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία. «Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα