back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συμπερίληψη των τρανς ατόμων στη νέα ΚΥΑ για τα μέτρα ελέγχου της Covid-19

Διαβάστε επίσης

Την ικανοποίησή του εκφράσει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για την συμπερίληψη των τρανς ατόμων στη νέα ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα ελέγχου της covid19 και συγκεκριμένα για την δυνατότητα να διαβεβαιώνουν προφορικά για την ταυτότητά τους στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, δηλώνει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του γι’ αυτήν την θετική εξέλιξη που βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με το Άρθρο 1, παρ. 1 του ν. 4491/2017 (νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου) που διασφαλίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό με βάση την ταυτότητα φύλου κάθε προσώπου , ενώ παράλληλα τονίζει για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα, της τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ώστε η διαδικασία να γίνει εξωδικαστική, γρήγορη και προσβάσιμη, σύμφωνη με τα στάνταρντς που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η ΚΥΑ

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 4761/2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 290/Β/29-1-2022, «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00», αποφασίζεται ότι η ταυτοποίηση των τρανς προσώπων κατά την διαδικασία ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων (όπως αυτές αναφέρονται στο Άρθρο 3 της ΚΥΑ), θα πρέπει να πραγματοποιείται, λαμβάνοντας υπόψη την αποδοχή της δήλωσης του τρανς ατόμων σχετικά με την ταυτότητα φύλου τους, δηλαδή την προφορική επιβεβαίωση των ατόμων ότι πρόκειται για το ίδια ακριβώς φυσικά πρόσωπα που ταυτοποιούνται με τα έγγραφα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα στοιχεία τους δεν έχουν υποβληθεί στην διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

H νέα αυτή ΚΥΑ, υπογραμμίσει το ΣΥΔ, ότι έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με τη Διαταγή της Ελληνικής Αστυνομίας «Ταυτοποίηση των τρανς/διεμφυλικών προσώπων σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού» (1244/ 21/2674724), σύμφωνα με την οποία η ταυτοποίηση των τρανς προσώπων κατά την διαδικασία ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία, θα πρέπει να πραγματοποιείται, λαμβάνοντας υπόψη την αποδοχή της δήλωσης των τρανς ατόμων σχετικά με την ταυτότητα φύλου τους, δηλαδή την προφορική επιβεβαίωση των ατόμων ότι πρόκειται για το ίδια ακριβώς φυσικά πρόσωπα που ταυτοποιούνται με τα έγγραφα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα στοιχεία τους δεν έχουν υποβληθεί στην διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

Ελέγχους με σεβασμό στην ταυτότητα φύλου ζητά το ΣΥΔ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα