back to top
32.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

32.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Μέσα στο 2022 τα πρώτα έργα στον Βοτανικό

Διαβάστε επίσης

«Ο μετασχηματισμός της Αθήνας σε μια σύγχρονη, βιώσιμη, ανθεκτική  πρωτεύουσα  ήταν και είναι ο στόχος μας. Η Αθήνα είναι μια πόλη σε μετάβαση», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Μπακογιάννης  στη συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εν ελίξει έργων στην πόλη.

Για τη διπλή ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού 

Ο κ Μπακογιάννης είπε πως «το έργο θα προσελκύσει άμεσες επενδύσεις  ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ», επικαλούμενος σχετική μελέτη.

Τόνισε ακόμη πως «έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες διαδικασίες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό», διαβεβαιώνοντας πως «είμαστε σε καλό δρόμο». Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το νέο γήπεδο θα είναι όχι μόνο το καλύτερο της Ελλάδας, αλλά και το πιο εντυπωσιακό,  διότι από τις κερκίδες του θα φαίνεται η Ακρόπολη».

Για την καθαριότητα και το μεγάλο έργο υποδομής του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα, (ΣΜΑ) τόνισε:

«Μέσα σε 27 μήνες  έχει αλλάξει η καθαριότητα στην πόλη. Δεν αδειάζουν μόνον οι κάδοι, πλέον. Η πόλη θέλει νερό και σαπούνι. Ειδικά τώρα με την πανδημία χρειάζεται και απολύμανση κι αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση. Ανανεώσαμε  το στόλο των οχημάτων της καθαριότητας και έχουμε οργανώσει την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Είναι ένα έργο που μπορεί να βρίσκεται στην πίσω πλευρά της πόλης, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα καθώς θα γίνονται πιο συχνά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και θα επιτρέπει στο Δήμο να μην στέλνει όλους τους όγκους των απορριμμάτων στη χωματερή. Προχωράμε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά μας δυσκολεύει πολύ η γραφειοκρατία. Χρειάζονται  9 με 12 μήνες για να ξεκινήσει ένα έργο. Δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας, θέλουμε η Αθήνα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ασφαλτοστρώνουμε 1150 δρόμους, έχουμε κάνει 550-600 δρόμους μέχρι στιγμής. Επίσης, δουλεύουμε 400 πεζοδρόμια σε όλη την πόλη και συνεχίζουμε γειτονιά- γειτονιά. Είναι το 10% των πεζοδρομίων της πόλης, αλλά είναι το μεγαλύτερο έργο, που ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, θα φτιάξουμε στην πόλη 7 νέες πλατείες και 7 νέους πεζόδρομους. 

Κάθε μέρα βγαίνω σε μια γειτονιά και περπατάω και μιλάω με Αθηναίους, όχι κάνοντας μονόλογο, αλλά διάλογο μαζί τους. Θέλω να ακούω τα παράπονά τους. Για πολλά χρόνια, ήταν μια πόλη εγκαταλελειμμένη. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την πόλης μας. Για παράδειγμα, δεν είχαν καθαριστεί για αρκετά χρόνια τα φρεάτια κι όταν ανέλαβα δεν υπήρχε μηχανισμός καθαρισμού των φρεατίων. Τώρα τον φτιάξαμε και υπάρχει αυτός ο μηχανισμός. Το αυτονόητο στο Δήμο Αθηναίων δεν ήταν δεδομένο, δυστυχώς. 

Για τον Μεγάλο Περίπατο – Πανεπιστημίου- Πλατεία Συντάγματος 

Περιμένετε μέχρι τα Χριστούγεννα. Λίγη υπομονή σας ζητάω. Η Αθήνα είναι υπερήφανη για την αρχαία της ιστορία, αλλά και για τον σύγχρονο εαυτό της. Είναι μια πύλη στην παγκοσμιοποίηση που θέλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι και να κινούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Προχωρήσαμε σε μια λογική που μετασχηματίζει την πόλη για να γίνει αντάξια των πολιτών της. Ήδη έχουμε μια όμορφη πλατεία Ομονοίας που ενώνει την πόλη. Επίσης η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 25 Μαρτίου θα την αποδώσουμε στους πολίτες. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα υπάρχει μια φυσιολογική συνέχεια της πάνω και κάτω πλατείας Συντάγματος. Επίσης, μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδώσουμε και την Πανεπιστημίου, όπου θα γίνει και γενναία φύτευση, θα δημιουργηθεί ένας αστικός κήπος. Ο Μεγάλος Περίπατος πέρασα μια πιλοτική φάση και το έργο θα γίνει καλύτερο. 

Για το Λόφο του Λυκαβηττού 

Στο Λυκαβηττό προχωράει ένα μεγάλο έργο. Δουλεύουμε 7 αντιπλημμυρικά έργα εκεί, έχει 3,5 χλμ. μονοπάτια τα οποία ανακατασκευάζουμε και γίνεται αναδιαμόρφωση του δρόμου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, θα αντικαταστήσουμε την άσφαλτο με χωμάτινα υδατοπερατά υλικά. Επίσης, στόχος μας είναι το καλοκαίρι του 2023 να ανοίξει ξανά το Θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο παραμένει κλειστό πάνω από 10 χρόνια. 

Για τον Εθνικό Κήπο 

Για πρώτη φορά θα πω ότι μέσα στο χρόνο θα γίνουν δύο μεγάλα έργα μέσα στον Εθνικό Κήπο. Θα φτιαχτεί από το μηδέν η παιδική χαρά του Κήπου και θα γίνει και μια ωραία ανάπλαση στα θερμοκήπια του Εθνικού Κήπου, ώστε να γίνουν επισκέψιμα για τα παιδιά και τους μαθητές των σχολείων. 

Η Αθήνα είναι σε μετάβαση αυτή τη στιγμή. 

Για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού

Το θέμα του Βοτανικού συζητείται 15-17 χρόνια τώρα και υπάρχει αυτή η δυσπιστία για τη διπλή ανάπλαση. Είμαι μαζεμένος και προσεκτικός και προτιμώ να δουλεύουμε αθόρυβα. Είμαστε πιο κοντά από ό,τι είμαστε ποτέ. Μέσα στο έτος θα δείτε και τα πρώτα έργα. Η διπλή ανάπλαση δημιουργεί δύο υπερτοπικούς πόλους. Ο ένας είναι στη Λεωφορο Αλεξάνδρας, όπου θα στο χώρο του γηπέδου σήμερα θα δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου- ανάσα για την πόλη και ταυτόχρονα, ο άλλος πόλος, στον Ελαιώνα, όπου θα γίνει ένα μεγάλο γήπεδο 38.000 θέσεων με σύγχρονες προδιαγραφές, θα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα της Ευρώπης γιατί από την κερκίδα του θα φαίνεται η Ακρόπολη. Θα έχουμε, επίσης, τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη και όλα τα αναγκαία έργα υποδομών που θα μας επιτρέψουν να προσελκύσουμε επενδύσεις που βάσει μελέτης θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρω, και είναι άμεσες επενδύσεις. Μέχρι το τέλος της χρόνιας θα έχουμε ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες. 

Για τις κοινωνικές υποδομές του Δήμου Αθηναίων

Το κοινωνικό έργο δε γίνεται για το φως, αλλά για την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που οφείλουμε απέναντι στους άλλους και τον εαυτό μας. 

Οι άστεγοι έχουν πρόσωπο και όνομα. Δεν υπήρχαν υποδομές στο Δήμο Αθηναίων για να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι. Το πρώτο που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε το Πολυδύναμο Κέντρο για τους αστέγους και το λέμε πολυδύναμο γιατί προσφέρει τρεις υποδομές, είναι Κέντρο Ημέρας, όπου μπορεί κανείς να έρθει να κάνει ένα ντους, να φάει, να μιλήσει με γιατρό… Επίσης, είναι Υπνωτήριο, που έρχονται μόνο για τον ύπνο και είναι και Ξενώνας. Το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου μπορεί συνολικά να φιλοξενήσει έως 300 ανθρώπους.

Υπάρχει πλέον δομή στο Δήμο Αθηναίων. Αντίστοιχα κάναμε μια άλλη δομή που φιλοξενούνται ως 100 άνθρωποι, είναι ένας ξενώνας για άστεγους χρήστες ναρκωτικών. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Έρχονται συνάνθρωποι παρατημένοι, δίνουν τη μάχη τους και βρίσκουν το δρόμο για τη θεραπεία τους κι έχουμε δεκάδες ανθρώπους που το πετυχαίνουν. Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δομή. Έχει ζήσει το πρόβλημα από μέσα, είναι σπουδαία επιστήμονας και δίνει τρομερή μάχη. Είμαστε τυχεροί που την έχουμε στην ομάδα μας. 

Για τον πολιτισμό στην Αθήνα

Εμείς θέλαμε την Αθήνα μια σκηνή, δε θέλαμε να περιορίζεται σε κλειστούς χώρους. Οι άνθρωποι των τεχνών χτυπήθηκαν από την πανδημία κι αισθανθήκαμε ότι καλώς να δίνεται προτεραιότητα στον αρχαίο πολιτισμό, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και τον σύγχρονο πολιτισμό, γι’ αυτό κι ο Δήμος Αθηναίων έδωσε προτεραιότητα στους ανθρώπους του πολιτισμού για να σταθούν όρθιοι στην κρίση. Ελπίζουμε από το καλοκαίρι και μετά να επιστρέψουμε στους αρχικού μας στόχους και να διαχυθεί η μαγεία του πολιτισμού σε όλες τις γειτονιές της πόλης καταλήγει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης .   

Αθήνα 984

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα