back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Διπλωματικός πυρετός στο Βερολίνο για την Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Την επαύριον των επισκέψεων του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν σε Μόσχα και Κίεβο συνέρχεται σήμερα στο Βερολίνο το λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» για την Ουκρανία με τη συμμέτοχη υψηλόβαθμων πολιτικών και διπλωματικών συμβούλων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Για την ενεργοποίηση του φόρουμ, το οποίο για πρώτη φορά συστάθηκε το 2014 με τη συμμετοχή Μέρκελ, Ολάντ, Πούτιν και Ποροσένκο, άσκησε πιέσεις ο Εμμανουέλ Μακρον ώστε να αντιμετωπισθεί η παρούσα κλιμακούμενη κρίση, να διασωθεί η ειρηνευτικής Συμφωνίας του Μινσκ, του 2014 και βεβαίως να ενισχυθεί το πολιτικό προφίλ του Γάλλου προέδρου ενόψει εκλογών τον Απρίλιο.

Το παρόν στοίχημα αφορά την αποτροπή μιας σύρραξης ευρύτερων διαστάσεων στην Ευρώπη, με βάση τα κάποια θετικά μηνύματα που αποκόμισε ο πρόεδρος Μακρόν στη Μόσχα και το Κίεβο, ενώ την πρωτοβουλία των διπλωματικών κινήσεων αναλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς ο οποίος με τη σειρά του θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία .

Ως αποτίμηση της προσπάθειας Μακρόν σε Μόσχα και Κίεβο η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι «Ο στόχος επιτεύχθηκε» σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο πάντως ανακοίνωσε πως η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ταξιδέψει στη Γερμανία για το Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ξεκίνησε χθες διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την Πολωνία και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της η Ρωσία δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι εκ μέρους του Κιέβου «υπήρξαν ορισμένα θετικά μηνύματα που έδειξαν ότι το ουκρανικό ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί μόνο με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό είναι σωστό και αποτελεί θετικό μήνυμα», δήλωσε ο Πεσκόφ, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Δεν ακούσαμε, όμως, από τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είναι έτοιμος να εφαρμόσει γρήγορα αυτές τις συμφωνίες».
Η Μόσχα κατηγορεί την κυβέρνηση του Κιέβου ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, που προβλέπουν διευρυμένη αυτονομία για τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς, έπειτα από συνταγματική αναθεώρηση. Από την πλευρά του, το Κίεβο θέτει ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του τη διάλυση των στρατιωτικών δυνάμεων των αυτονομιστών, ενώ αρνείται να συνομιλήσει απευθείας μαζί τους για σειρά κρίσιμων ζητημάτων που δεν διευκρινίζονται επαρκώς από τις συμφωνίες.

Σήμερα αρχίζουν στη Λευκορωσία τα μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία.

Τα γυμνάσια διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες» στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις του Μινσκ και της Μόσχας δεν έχουν διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών και του εξοπλισμού που μετέχουν στις ασκήσεις αυτές, αλλά σύμφωνα με τους δυτικούς 30.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία σε αυτό το πλαίσιο.

Τα γυμνάσια αυτά θεωρούνται από το Κίεβο και τη Δύση ως μέσο πίεσης της Μόσχας, η οποία έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα