back to top
33.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

Κ. Σταμπολής: Δεν συμφέρει κανέναν να υπάρξει μια κρίση αυτή τη στιγμή, πολύ περισσότερο τη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται η ανησυχία από τις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς μια ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, εκτός από τις γεωπολιτικές συνέπειες, θα προκαλούσε έκρηξη των ήδη αυξημένων τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Ενας πόλεμος θα έβλαπτε και τη Ρωσία»  δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο πρόεδρος και εκτελεστικός Διευθυντής Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κώστας Σταμπολής.

«Δεν συμφέρει κανέναν να υπάρξει μια κρίση αυτή τη στιγμή, πολύ περισσότερο τη Ρωσία. Το παιχνίδι της είναι να διασφαλίσει τα -κατά την άποψή της- δικαιώματά της. Θέλει να δει το ΝΑΤΟ να σταματάει εκεί που είναι και το κάνει με δυναμικό τρόπο, εξού και η στρατιωτική κινητοποίηση, να μην ξεχνάμε όμως ότι αυτή η κινητοποίηση αυτή είναι εντός των συνόρων της» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία:

«Η ΕΕ έχει κινηθεί με λάθος στρατηγική στο θέμα της ενέργειας διότι έχει αποθαρρύνει τις χώρες στο να επενδύσουν και να παράγουν τα δικά τους αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία και έχουν. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή παράγει μόνο το 10% φυσικού αερίου που καταναλώνει. Δεν έχει καμία αυτονομία, εισάγει, το 90% φυσικού αερίου που χρειάζεται και από αυτό το μεγαλύτερο μέρος -50% -είναι από τη Ρωσία. ‘Αρα η Ευρώπη είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη Ρωσία. Αυτό είναι απαράδεκτο τη στιγμή που διαθέτει κοιτάσματα».

Κρίση και τιμές στην Ελλάδα:

«Ανεξάρτητα από την κρίση, οι τιμές στη χώρα μας θα παραμείνουν υψηλά.
Στη βασική αγορά, που είναι το πετρέλαιο, υπάρχει μια ανισορροπία στο παγκόσμιο σύστημα το οποίο και ευνοεί τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Συμπαρασύρει και το φυσικό αέριο το οποίο επηρεάζει άμεσα τις τιμές του ηλεκτρισμού καθότι σχεδόν το 40-50% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη εξαρτάται από το φυσικό αέριο.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα