back to top
31.1 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

31.1 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

Στο επίκεντρο του έκτακτου ΚΥΣΕΑ η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας – Ράλι στις τιμές πετρελαίου-φυσικού αερίου

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:00 η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Ο αρμόδιος υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τα σενάρια επιπτώσεων στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και της πιθανής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ρωσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40 με 45%.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις προϋποθέτει την διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού TurkStream μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που προσώρας μοιάζει απίθανο.

Η χώρα μας σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια απώλειας του ρωσικού αερίου, θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κινηθεί για τη δέσμευση και άλλων φορτίων LNG.

Παράλληλα η ΡΑΕ και η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν επίσης προχωρήσει και σε πλάνο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα αν αυτό χρειαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής δλδ ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο

Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο.

Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό, σε ένα ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει άμεσα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατακόρυφη άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από την κλιμάκωση της απειλής μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία με το brent να φτάνει στα 97,4 δολάρια το βαρέλι – για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014. 

Το brent ενισχύεται 2% στα 97,35 δολάρια το βαρέλι. Το West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου διαπραγματεύεται 2,6% υψηλότερα στα 92,60 δολάρια το βαρέλι μετά από την πτώση 0,8% την Παρασκευή.Άλμα 8% καταγράφουν και οι τιμές του φυσικού αερίου.

Ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία και επιβολής κυρώσεων εκατέρωθεν προκαλεί ρίγος στις διεθνείς χρηματαγορές καθώς ακόμα και το δείκτης της Μόσχας, Moex έπεσε κατά 10,5%, το χαμηλότερο σημείο από τη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, όπως αναφέρουν οι Τimes του Λονδίνου

Στο κόκκινο οι αγορές μετοχών της Ασίας δείχνουν βαθύ κόκκινο. Εντονότερες είναι οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου ο Hang Seng υποχωρεί 3,1%. Απώλειες 1,7% στο Τόκιο και 1,5% στο Χρηματιστήριο της Βομβάης. Ελαφρώς πιο συγκρατημένη η πτώση στη Σαγκάη, με τον Σύνθετο Δείκτη στο -1,3%. Στο -1% και το Σίντνει.

Τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών αποκαλύπτουν ότι και οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου θα ανοίξουν με απώλειες άνω του 1%. Χθες το βράδυ στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν με συγκρατημένη πτώση, αλλά δεν αποκλείεται σήμερα οι πιέσεις να είναι εντονότερες.

Χριστιάνα Κούσιου, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα