back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μπάιντεν: Δεν θα πολεμήσουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία αλλά θα υπερασπιστούμε το έδαφος του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Με τη φράση «Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο, αυτός και οι πολίτες της Ρωσίας θα πληρώσουν τις συνέπειες», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε προ ολίγου νέες ισχυρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 να περιορίσουν από κοινού την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί συναλλαγές σε δολάρια, λίρες και γεν.

Οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί στο στρατό της, είπε, συμπληρώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα της Ρωσίας να είναι ανταγωνιστική στην οικονομία υψηλής τεχνολογίας του 21ου αιώνα.

Θα επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές, προκειμένου να είναι σημαντικές οι συνέπειες για τη ρωσική οικονομία, ενώ θα περιοριστεί περαιτέρω η δυνατότητα χρηματοδότησης ρωσικών επιχειρήσεων.

Θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ ακόμη τέσσερις μεγάλες ρωσικές τράπεζες, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις και στη ρωσική ελίτ και τις οικογένειές τους.

Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα εδάφη συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Θα ενισχυθούν οι νατοϊκές δυνάμεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Ρουμανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι οι Σύμμαχοι θα στηρίξουν την Ουκρανία, επανέλαβε, εντούτοις, ότι δεν θα σταλούν αμερικανικές δυνάμεις σε ουκρανικά εδάφη.

Τόνισε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι αμερικανικές οικογένειες και επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια μέσω της συνεργασίας με χώρες παραγωγής ενέργειας.

 

 

G7: Η Ρωσία έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη

Την ρωσική εισβολή καταδίκασαν οι ηγέτες της G7 -Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Ιαπωνίας- κατά την τηλεδιάσκεψη τους που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενώ επεσήμαναν ότι θα επιβάλουν αυστηρές και συντονισμένες οικονομικές κυρώσεις έναντι της Μόσχας.

«Αυτή η κρίση συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, με συνέπειες που ξεπερνούν κατά πολύ την Ευρώπη», αναφέρουν οι ηγέτες της Ομάδας των 7 σε κοινό ανακοινωθέν τους, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεισήγαγε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Θέτει εαυτόν στη λάθος πλευρά της ιστορία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η κρίση, όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση, «συνιστά σοβαρή απειλή για τους κανόνες διεθνούς δικαίους, με συνέπειες για την Ευρώπη».

Παράλληλα, οι 7 ηγέτες διευκρινίζουν ότι υποστηρίζουν την συνεχή και παραγωγική εμπλοκή και συνεργασία μεταξύ των μεγάλων παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας με στόχο την σταθερή προμήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλώνουν, παράλληλα, έτοιμοι να δράσουν για να αντιμετωπίσουν αναταραχές.

Δομίνα Διαμαντοπούλου/AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα