back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να προτείνει αύξηση κατώτατου μισθού έως 3,4%

Διαβάστε επίσης

Αποδέκτης εκ διαμέτρου αντίθετων εισηγήσεων γίνεται η κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών από την 1η Μαϊου, υπό την πίεση του κύματος ανατιμήσεων και την βαριά σκιά των επιπτώσεων της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, φέρεται να προτείνει αύξηση έως 3,4%, η οποία θα οδηγήσει σε μικτές μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των 700€, δεδομένου ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι στα 663€.

Εργοδοτικές οργανώσεις και επιμελητήρια τάσσονται υπέρ της συγκρατημένης αύξησης των κατώτατων αποδοχών υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδυαστεί με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες βαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα, η ΓΣΕΕ, διεκδικεί την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά του δικαιώματος καθορισμού του, από τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μάλιστα, η Συνομοσπονδία καλεί τα συνδικάτα να εκκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαπραγματεύσεων και σύναψης κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επισημαίνοντας ότι “ οι επιχειρήσεις που δεν θέλουν αυξήσεις είναι αυτές που πρώτες αύξησαν τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών απελευθερώνοντας το σπιράλ του πληθωρισμού και κατά τη διάρκεια των μνημονίων μετέτρεψαν τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας σε υπερκέρδη χωρίς επενδύσεις που θα έφερναν και απασχόληση”.

Ο ΟΑΕΔ από την πλευρά του, εστιάζει στην επιβάρυνση που θα επιφέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 20 επιδόματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Όπως εκτιμάται, αύξηση μισθών κατά 1%, θα κοστίσει στον Οργανισμό επιπλέον 14,7 εκατ. ευρώ, ενώ η επιβάρυνση ανέρχεται στα 88 εκατ. ευρώ ετησίως, για αύξηση 6%.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα