back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πράσινο “φως” στη διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό “άναψε” το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Διαβάστε επίσης

“Ιστορική” χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης καθώς εγκρίθηκε το έργο της διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο όλο το έργο της διπλής ανάπλασης τόσο στο σκέλος των αθλητικών εγκαταστάσεων με το γήπεδο του Παναθηναϊκού να δεσπόζει στον Βοτανικό όσο και των εργων της ανάπλασης στην λεωφόρο Αλεξάνδρας

“Πρόκειται για έργα με την καταλυτική σημασία της διπλής ανάπλασης και οφείλουν να είναι πέρα από παρατάξεις και ιδεολογίες, κόμματα και χρώματα. Και αν είναι να έχουν ένα χρώμα αυτό ας είναι το πράσινο, του ΠΑΟ και της ελπίδας.” είπε ο κ. Μπακογιάννης στην εισήγησή του για το όλο έργο το οποίο έχει έναν συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 260 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Τι προβλέπεται

Η διπλή ανάπλαση στην λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπει τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αναψυκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ.

Στον Βοτανικό προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών ΦΙΦΑ – ΟΥΕΦΑ τεσσάρων αστέρων αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ, αθλητικών εγκαταστάσεων του ΔΑ, χώρων πρασίνου και αθλητικών υποδομών.

Το γήπεδο θα παραχωρηθεί για 99 χρόνια στην ΠΑΕ η οποία θα καταβάλει ετήσιο μίσθωμα που στην χειρότερη περίπτωση δεν θα είναι λιγότερο από 500.000 ευρώ καθώς το μίσθιο υπολογίζεται βάσει ποσοστού των εμπορικών χρήσεων και των εσόδων του γηπέδου.

“Ο Βοτανικός σήμερα είναι μια γερασμένη βιομηχανική περιοχή” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε” στα ρυθμιστικά και πολεοδομικά σχέδια το πράσινο έπρεπε να καλύπτει το 46%. Παρά ταύτα σήμερα παραμένει ανύπαρκτο χωρίς οδικό και αποχετευτικό δίκτυο. Η γη είναι πολύτιμη η περιοχή βρίσκεται σε προνομιούχο θέση με εύκολη πρόσβαση σε ένα σταυροδρόμι με το μετρό να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της.

Έχουμε υπολογίσει ότι από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου θα μπορεί κανείς να φτάνει σε 30 λεπτά με μέσα σταθερής τροχιάς. Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ο καταλύτης για την μετατροπή της περιοχής από άναρχη ζώνη με βιομηχανίες και βιοτεχνίες σε ορθολογικά πολεοδομημένη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις χώρους πρασίνου και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Έχουμε διπλό στόχο βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής” κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ναι στη “Διπλή Ανάπλαση” από Ανοιχτή Πόλη και Αθήνα Είσαι Εσύ

Σημαντική για την πόλη η Διπλή Ανάπλαση λένε Ανοιχτή Πόλη, Αθήνα Είσαι Εσύ, Αθήνα και Πάλι Αθήνα και Αθήνα το Σπίτι μας

“Η Διπλή Ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει, είναι ζήτημα και για την πόλη και για τον Βοτανικό” τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Ανοιχτή Πόλη. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας καθώς δεν θα επέτρεπε την ύπαρξη του πρασίνου που αξίζει- όπως είπε- στην περιοχή.

“Θα στηρίξουμε το σχέδιο για τη διπλή ανάπλαση” δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα Είσαι Εσύ. “Ο κυριότερος λόγος είναι ότι επιτέλους δίνει μια ελπίδα στον Βοτανικό. Ο Βοτανικός είναι ο σκουπιδότοπος κάθε αστικού σχεδίου. Πλέον αποκτά σημάδια προοπτικής, την προπτική ότι θα αποκτήσει πεζοδρόμια, φώτα, υπονόμους” τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

“Η πόλη οφείλει να στηρίξει τον Παναθηναϊκό. Συνεπώς θα ψηφίσω το σχέδιο ανεπιφύλακτα” ανέφερε ο Γιώργος Βουλγαράκης από τη δημοτική παράταξη Αθήνα και Πάλι Αθήνα. Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις εάν το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία θα επιτρέψει την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Όχι από Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

” Ο δήμος θα κατασκευάσει νέο γήπεδο στον Βοτανικό κόστους 115 εκ. ευρώ και θα το παραχωρήσει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για 99 χρόνια” υπογράμμισε η Βούλα Παναγή από την Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας. ” Με δικά του έξοδα θα κατεδαφίσει το γήπεδο στην Αλεξάνδρας , θα χτίσει μουσείο , εντευκτήριο, χώρους εστίασης και θα τα παραχωρήσει στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Κράτος και δήμος δαπανούν 255 εκ. ευρώ για τις ανάγκες των επιχειρηματιών” σημείωσε η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας.

” Θα δοθούν 115 εκ. και πολλά άλλα εκατομμύρια και ο Δήμος Αθηναίων, όταν και εφόσον, θα έχει εισπράξεις 415 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Εάν κάνετε μια διαίρεση σημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα κάνει απόσβεση από αυτή την επένδυση μετά από 237 χρόνια. Έχουμε μέλλον δηλαδή” τονισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

“Μιλάμε για μια προκλητική χρηματοδότηση των εφοπλιστών του επαγγελματικου ποδοσφαίρου αλλά και των επενδυτών που υποτίθεται προσκαλεί ο υπουργός Ανάπτυξης” επισήμανε ο Παναγιώτης Κεφαλληνός από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. “Μιλάμε κυρίως για ένα χρηματοδοτούμενο γήπεδο το οποίο θα γίνει από το κράτος και τον δήμο και όχι από αυτούς που θα βγάζουν λεφτά το επόμενο διάστημα. Πέρα από την δημοτική και κρατική χρηματοδότηση υπογράφονται μνημόνια παραχώρησης για 99 χρόνια. Παρουσιάζουν ως αμοιβαία ανταλλαγή την Αλεξάνδρας με τον Βοτανικό, όταν είναι γνωστό ότι η Αλεξάνδρας είχε παραχωρηθεί το 1924 για χρήση μόνο” ανέφερε ο κ. Κεφαλληνός.

Γιώργος Μανουσακάκης, Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα