back to top
29.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

29.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Χ. Ψαρρά: Να έχουμε τα μυαλά και τις καρδιές μας ανοιχτές, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αντικρίζουμε εικόνες φρίκης στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα

Διαβάστε επίσης

Με τις πολεμικές συγκρούσεις επί ουκρανικού εδάφους να συνεχίζονται, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και οι ομάδες έκτακτης ανάγκης που έχουν συγκροτήσει, στέλνουν κλιμάκια τους στην Πολωνία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία προκειμένου να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τον τόπο τους και διασχίζουν τα σύνορα για να βρεθούν σε ένα πιο ασφαλές μέρος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η Γενική Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρρά, περιέγραψε τις εικόνες που αντικρίζουν στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα όπου βρίσκεται και η ίδια από την περασμένη Κυριακή προσπαθώντας, όλοι μαζί , να διασφαλίσουν προμήθειες στην Ουκρανία και να οργανώσουν δράσεις αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Αυτό που ζούμε εδώ, το να βλέπεις ανθρώπους να φεύγουν από τον τόπο τους εξαιτίας τέτοιων καταστάσεων, είναι μια φρίκη. Φτάνουν στα σύνορα κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, ακόμη και βρέφη και έγκυες. Ο κόσμος έρχεται με ό,τι έχει στην αγκαλιά, ακόμα και με τα κατοικίδιά τους και με όποιον τρόπο μπορεί. Είναι άνθρωποι πολύ ταλαιπωρημένοι οι οποίοι περνούν πολλές μέρες στο δρόμο, είτε περπατώντας είτε μέσα στο αυτοκίνητό τους για να κατευθυνθούν σε ένα ασφαλές σημείο. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα στην Ουκρανία», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, όσο μαίνονται οι συγκρούσεις, οι ροές είναι πιο αργές και σταθερές γιατί δεν είναι εύκολο για τον κόσμο να μετακινηθεί ενώ καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη και η αποτύπωση των ιατρικών αναγκών και των προμηθειών.

«Καθημερινά, οι ομάδες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων στην Ουκρανία, σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής βορρά-νότου, προσπαθούν να αξιολογήσουν τις ανάγκες που προκύπτουν και αναλόγως αναπροσαρμόζουν τη δράση τους».

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν ξεκινήσει δράσεις αντιμετώπισης των ιατρικών αναγκών μέσω προγραμμάτων τηλεϊατρικής στις όμορες χώρες.

«Προσπαθούμε να προσφέρουμε βοήθεια σε νοσοκομεία και ιατρικές δομές οι οποίες δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες από χειρουργούς. Εφαρμόζουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης χειρουργικής πρακτικής από την περασμένη Παρασκευή και παρεμβαίνουμε σε 24ωρη βάση. Στέλνουμε καθημερινά προμήθειες από όλες τις γειτονικές χώρες καθώς και ιατρικό προσωπικό. Οι μεγάλες ανάγκες είναι αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία».

Τόνισε ότι αν κάποιος επιθυμεί να στηρίξει τη δράση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» ενισχύοντας το ταμείο έκτακτης ανάγκης, μπορεί να απευθυνθεί στην ιστοσελίδα https://msf.gr και να προχωρήσει σε κάποια δωρεά.

«Όποιος θέλει να συνδράμει το έργο μας, να το κάνει συνειδητά και να ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Να έχουμε τα μυαλά και τις καρδιές μας ανοιχτές», επισήμανε η κ. Ψαρρά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα