back to top
31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Το Κέντρο Διοτίμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διαβάστε επίσης

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπες με τις πολλαπλές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και των πολεμικών συρράξεων. Τα γυναικεία δικαιώματα συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο και κρίσιμες κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος τίθενται σε διακινδύνευση, επισημαίνει το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την Ισότητα Διοτίμα.

Τα αιτήματα

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Κέντρο αναδεικνύει τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος.

  • Την εξάλειψη των παραβιάσεων, διακρίσεων και ανισοτήτων στην αγορά εργασίας και την απασχόληση: την ανασφάλιστη εργασία, τις απολύσεις και την ανεργία που πλήττουν πρώτα από όλα τις γυναίκες, τις χαμηλότερες αμοιβές για ίση εργασία, τα εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη, τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο δουλειάς.
  • Τη θέσπιση μέτρων που ενισχύουν την εναρμόνιση της επαγγελματικής και προσωπικής/ οικογενειακής ζωής.
  • Την καταπολέμηση της ραγδαίας φτωχοποίησης μεγάλων ομάδων ευάλωτων και αποκλεισμένων γυναικών (επιζώσες έμφυλης βίας, άνεργες, μονογονείς, ηλικιωμένες, γυναίκες με αναπηρία, άστεγες, μετανάστριες, προσφύγισσες, Ρομά
    την ανάπτυξη οριζόντιων πολιτικών ισότητας και την επαρκή χρηματοδότηση μέτρων πρόληψης, δομών και δράσεων προστασίας των επιζωσών έμφυλης βίας.
  • Την προάσπιση των εργασιακών, κοινωνικών, σεξουαλικών και αναπαραγωγικών μας δικαιωμάτων και των προοδευτικών θεσμικών κατακτήσεων και την επέκταση τους σε πεδία που δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία (νομική αναγνώριση των γυναικοκτονιών και της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνας).
  • Την αναβάθμιση κεντρικών θεσμικών μηχανισμών για την ισότητα των φύλων
    την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και των «παραδοσιακών ρόλων» που οι γυναίκες εξαναγκάζονται να επιτελέσουν σε βάρος της προσωπικής τους ζωής και εξέλιξης.
  • Την απόκρουση της κουλτούρας του σεξισμού και της ιδεολογίας που θέτει στο στόχαστρο τη θεωρία του φύλου (anti-gender ideology), στοχοποιώντας ακτιβίστριες φεμινίστριες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις σπουδές φύλου, αλληλεπιδρώντας με εθνικιστικές, μισογυνικές, ομοφοβικές θέσεις.

Το Κέντρο Διοτίμα συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση στις 8/3, στη 1.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και παράλληλα καλεί  στη φεμινιστική συγκέντρωση και πορεία στις 8/3, στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι εκδηλώσεις

Το Κέντρο Διοτίμα συμμετέχει σε μια σειρά εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται από μια μεγάλη ποικιλία διοργανωτών – πανεπιστημιακά ιδρύματα, πρωτοβουλίες στο χώρο της τέχνης και των γραμμάτων, συλλογικότητες κ.α.

Public| Συζήτηση-εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, 8/3, 8.30 μ.μ.

Το Public τιμά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, με μια ανατρεπτική, ενημερωτική συζήτηση. Προσκαλεί πέντε γυναίκες από τον χώρο των γραμμάτων, της δημοσιογραφίας και εκπροσώπους φορέων να μιλήσουν για το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και του φεμινιστικού κινήματος, την πορεία του μέσα στα χρόνια, τις δικές τους εμπειρίες, την θέση τους σε αυτό το κίνημα και βέβαια την γνώμη τους για το μέλλον του κινήματος και τις προτάσεις τους.

Συμμετέχει η Νατάσσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα διερευνώντας «Τι μάθαμε από το ελληνικό #MeToo; Ποια είναι η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ενδυνάμωση και υποστήριξη των επιζωσών; Αρκεί μόνο να καλούμε τις γυναίκες να καταγγείλουν; Ποια είναι τα κενά και οι παραλείψεις της θεσμικής υποστήριξης και τι ζητάμε να αλλάξει;».

Περισσότερα εδώ: https://bit.ly/3MeZoTA

Παρακολουθήστε την εκδήλωση εδώ:  https://bit.ly/3IEorgy

Μυτιλήνη| Εκδήλωση-συμβολική δράση, 8/3, 12.30-14.30 μμ

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λέσβο σε συνεργασία με τον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών του Δήμου Μυτιλήνης και το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα Διοτίμα, διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των γυναικών, την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες.

Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, από τις 12:30 έως τις 14:30, στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην επάνω Σκάλα, θα πραγματοποιηθεί συμβολική φύτευση λουλουδιών στη μνήμη των γυναικών και των κοριτσιών που δολοφονήθηκαν λόγω του φύλου τους στην Ελλάδα το 2021. Παράλληλα θα γίνεται συνεχής ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε γυναίκες και κορίτσια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας| Ολοήμερη δράση με αφορμή την 8η Μάρτη, 8/3, 12-3 μ.μ.

Η ομάδα εθελοντών φοιτητ@ν genderMAK και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συν-διοργανώνουν στις 8/3 στους χώρους του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος μία ολοήμερη ενημερωτική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα που περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις. Συμμετέχει η Μαρίνα Φαρμακίδη, δικηγόρος στο Κέντρο Διοτίμα «προσεγγίζοντας ζητήματα έμφυλων διακρίσεων στον χώρο εργασίας».

Παράλληλα θα λειτουργεί μίνι φιλανθρωπικό bazaar με χειροποίητες κατασκευές της ομάδας εθελοντών και παιδιών ΑΜΕΑ από το ειδικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης με στόχο την ενίσχυση του τελευταίου.

Περισσότερα: https://bit.ly/34gqrwE

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων, Δήμου Ερέτριας -Τετάρτη 9/3/22, 6 μ.μ.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων, του Δήμου Ερέτριας, διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση/ενημέρωση σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τους τρόπους αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, τη συνεπιμέλεια αλλά και τις μονογονεϊκές οικογένειες στο καιρό της κρίσης την Τετάρτη 9/3, 6 μμ. Εκ μέρους του Κέντρου Διοτίμα θα μιλήσει η δικηγόρος Μαρίνα Φαρμακίδη.

Παρακολουθείστε την εκδήλωση εδώ:

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα