back to top
29.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

29.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Σε 948 ανέρχονται οι καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Διαβάστε επίσης

Στη μη συμμόρφωση της χώρας μας στις καταδικαστικές αποφάσεις και στην αδυναμία της να εξαλείψει τις εστίες που πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, απέδωσε την χαμηλή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα,το μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εδρεύει στο Στρασβούργο, Γιάννης Κτιστάκης.

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση των Αποφάσεων του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κ. Κτιστάκις,
αφού χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικές τις όποιες συγκρίσεις με τις Βαλκανικές χώρες, την Τουρκία ή τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επέμεινε ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και δυστυχώς, εκεί – όπως είπε- βρισκόμαστε στη χαμηλότερη θέση.

Ο Έλληνας δικαστής, εξέφρασε την άποψη ότι ο πήχης της σύγκρισης μπορεί να σταθεί μόνο με ό,τι ισχύει στο Βέλγιο, μια χώρα που έχει και όχι μόνον πληθυσμιακά, πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Το Βέλγιο έχει μόνο 285 καταδίκες έναντι 948 της Ελλάδας και μόνο 234 σήμερα που μιλάμε εκκρεμείς προσφυγές, έναντι 2.214 της Ελλάδας. Στους αριθμούς το Βέλγιο την τελευταία δεκαετία 2011-2021, πλήρωσε 1.745 909 ευρώ για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ η Ελλάδα πλήρωσε έξι φορές περισσότερα, 28.256.237 ευρώ».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα