back to top
31.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

31.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

Φ. Κουντούρη: Αργήσαμε να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Διαβάστε επίσης

 

Στη σημασία της απεξάρτησης από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας και στις επιπτώσεις τους στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών της Ευρώπης, αναφέρθηκε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Φοίβη Κουντούρη.

«Αργήσαμε να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό, διότι είναι φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα στην στη διαδικασία παραγωγής τους» είπε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Επισήμανε πως «η εκτίναξη των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αυξημένες 300% σε σύγκριση με πέρυσι, ήρθε ως αποτέλεσμα της αργοπορίας μας» και πρόσθεσε ότι «ειδικά στην Ελλάδα όπου έχουμε αυτές τις πηγές, θα μπορούσαμε να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι και ταυτόχρονα να προστατεύουμε το περιβάλλον, έναν στόχο ζωτικής σημασίας για όλους».

Επειδή όμως, όπως εξήγησε η καθηγήτρια, εκτός από την τεράστια γεωπολιτική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είμαστε ταυτόχρονα αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή της βιοποικιλότητας, εκτίμησε ότι θα έπρεπε «να επενδύσουμε σε ΑΠΕ, σε λύσεις βασισμένες στη γη, όπως οι δεντροφυτεύεις, αλλά και σε έργα που μας προφυλάσσουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και σε έργα ψηφιοποίησης».

Η Φοίβη Κουντούρη συμπλήρωσε παράλληλα ότι «Το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελούν πράσινες μορφές ενέργειας….
Η Ε.Ε. είναι ένας μεγάλος ηγέτης που όχι μόνο θέλει να κάνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και στην αειφορία, αλλά δείχνει και το δρόμο για την κατάκτηση του στόχου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει θεσπίσει νόμους, κανονισμούς και ντιρεκτίβες, καθώς η μετάβαση μπορεί να γίνει αν εστιάσουμε σε πηγές πέραν των ορυκτών καυσίμων, στα οποία περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα