back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ερντογάν σε Σoλτς: Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους, στην Άγκυρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η ενεργοποίηση της Συνθήκης του Μοντρέ και η απαγόρευση της διέλευσης από τα Στενά ήταν ένα σημαντικό βήμα από την Τουρκία.

«Είναι σημαντικό να συντονιστούμε με την Τουρκία, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο και είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, το να προσπαθήσουμε γενικά και από κοινού ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα κατάπαυση του πυρός και υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ.

Η συνάντηση των δυο ηγετών πραγματοποιήθηκε  καθώς και οι δύο χώρες συνεχίζουν τις προσπάθειες να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός 19 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή αναφέρει το Reuters.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο.  Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας “απαράδεκτη”, εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ουκρανία, αλλά  ταυτόχρονα αντιτάχθηκε στις  δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, προσπαθώντας να εμφανισθεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δυο χωρών .

Η Ουκρανία δήλωσε την Κυριακή ότι συνεργάζεται με την Τουρκία και το Ισραήλ ως μεσολαβητές για να καθορίσει τόπο και πλαίσιο για συνομιλίες με τη Ρωσία, αφού η Τουρκία φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών των αντιμαχόμενων εθνών για τις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου την περασμένη εβδομάδα.

Η επίσκεψη αυτή είναι το πρώτο ταξίδι του καγκελαρίου στην Τουρκία από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2021 και έρχεται εν μέσω προσπαθειών της Γερμανίας να συνεργαστεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό της εισβολής της Μόσχας. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τερματίσουν τον πόλεμο.

Αναλυτές στο Βερολίνο κάνουν λόγο για μια προσπάθεια να μπει η Γερμανία πιο δυναμικά στο φλέγον «διπλωματικό παιχνίδι» των ημερών μετά την ιστορική της στροφή πρόσφατα στο πεδίο της εξοπλιστικής και εξωτερικής πολιτικής. Η γερμανική καγκελαρία δεν έχει δώσει καμία πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο της ατζέντας Σολτς-EρντογάνΣύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης το βασικό θέμα θα είναι ένα: οι διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΤαγίπΕρντογάν, φέρνοντας  πριν λίγες μέρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουκρανία και Ρωσία στην Αττάλεια.

Η Τουρκία από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, διεκδικεί δυναμικά τον ρόλο του μεσάζοντα, υποστηρίζοντας μεν την Ουκρανία – την οποία έχει προμηθεύσει με τουρκικά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ – ακολουθώντας όμως ταυτόχρονα πολιτική ίσων αποστάσεων ως προς τη Ρωσία, με την οποία οι οικονομικές, ενεργειακές αλλά και στρατιωτικές σχέσεις είναι στενές.

Πηγή: Reuters , The Guardian , DW

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα