back to top
34 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

34 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΕΣ: Στέλνει σχεδόν 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Τρία φορτηγά με περίπου 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, έστειλε την Τρίτη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) από τις αποθήκες του με προορισμό τα ουκρανικά σύνορα, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Το ανθρωπιστικό φορτίο αποτελείται από τρόφιμα μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά, αντισηπτικά, υγειονομικό υλικό και φάρμακα, τα οποία θα παραδοθούν στις αποθήκες του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού, στο Τσερνιβτσί της Ουκρανίας, προκειμένου να διατεθούν άμεσα στους πολίτες.

«Ο ελληνικός λαός ακόμα μία φορά αποδεικνύει τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινό, που όπως είπε είναι «η ψυχή όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας».

«Εμείς ως κυβέρνηση και ως υπουργείο είμαστε πάντα δίπλα τους και θα τους βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν όχι μόνο τις δικές τους διασυνδέσεις αλλά ενδεχομένως σε μια επόμενη φορά πολλά απ’ αυτά τα είδη να πάνε μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας όπου θα έχουμε και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάνε σε ειδικές περιοχές όπου αυτές οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός ανέφερε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να στηρίζει και να παρέχει κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον σκληρά δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Όπως επισήμανε η τρίτη κατά σειρά ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 50 τόνοι και αποτελείται από ποικίλης φύσεως υλικά, είτε από τρόφιμα μακράς διάρκειας είτε από εμφιαλωμένα νερά περίπου 5000, περίπου 10.000 είδη προσωπικής υγιεινής καθώς επίσης και γεννήτριες. «Οι άνθρωποι εκεί έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή σε ζωτικής σημασίας υποδομές όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση, παροχή φυσικού αερίου και βεβαίως έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές οι υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία κλπ. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε κινητή μονάδα υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με νοσηλεύτριες στα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας, βρίσκονται εκεί εδώ και πολύ καιρό και θα συνεχίσουν να βρίσκονται για να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους εκτοπιζόμενους ουκρανούς πολίτες.  Υπάρχει η κινητή μονάδα υγείας, έχουμε εθελοντές διασώστες, Σαμαρείτες, ναυαγοσώστες του ΕΕΣ που υπάρχουν ώστε αν χρειαστεί κάποια διασωστικής φύσεως βοήθεια στους εκτοπιζόμενους Ουκρανούς αμέσως να παράσχουν τις δικές τους τεράστιες ικανότητες που έχουν αλλά και η εμπειρία που διαθέτουν σε τέτοιες περιπτώσεις διάσωσης», υπογράμμισε ο κ. Αυγερινός.

Αναφερόμενος στις περιγραφές που τους μεταφέρουν τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται εκεί ο κ. Αυγερινός είπε ότι «η κατάσταση είναι εφιαλτική, κι άκρως συγκινητική διότι κατά συρροήν βλέπουμε να εξέρχονται γυναικόπαιδα και μάλιστα πολλά ασυνόδευτα παιδιά». « Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα γι’ αυτά τα ανήλικα ασυνόδευτα και πραγματικά σφίγγει η καρδιά τους όταν τους πλησιάζουν τα παιδιά και δέχονται αγάπη, συντροφιά και γλυκίσματα», προσέθεσε ο κ. Αυγερινός.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης ανέφερε ότι «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού είναι ο πρώτος που έφτασε εκεί για να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Με αυτή τη βοήθεια η Ελλάδα δίνει το παρών της εκεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα να περάσει το μήνυμα της αδελφοσύνης και της βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη», ενώ στη συνέχεια συνεχάρη και όσους πολίτες έχουν συνδράμει με τις δωρεές τους στη στήριξη του έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα