back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Καμπανάκι κινδύνου για την εστίαση η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου

Διαβάστε επίσης

Με κλείσιμο κινδυνεύουν να οδηγηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης μετά τη ραγδαία αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου που προκλήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στον παγκόσμιο χάρτη, με μια από αυτές να είναι και η αύξηση στην τιμή βασικών προϊόντων. Καθώς η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στο ηλιέλαιο, μετά τον πόλεμο έχει διπλασιαστεί η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος, με αποτέλεσμα ταβέρνες, εστιατόρια και σουβλατζίδικα να αδυνατούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των 10 λίτρων ηλιελαίου, πριν τις 24 Φεβρουαρίου, ήταν λίγο πάνω από τα 15 ευρώ. Τώρα, το ποσό αυτό έχει διπλασιαστεί.

Αποτέλεσμα είναι πολλές επιχειρήσεις εστίασης που προσφέρουν τηγανητά να απειλούνται, ευθέως, ακόμα και με κλείσιμο και ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι να αποσυρθούν αυτά τα προϊόντα από τον κατάλογο.

Εναλλακτικά, η τιμή τους θα εκτοξευτεί και οι πελάτες από μόνοι τους θα σταματήσουν να αγοράζουν, για παράδειγμα, πατάτες τηγανητές, όταν η τιμή τους από 3,5 ευρώ θα ανέρχεται στα 5 ευρώ.

«Μας προβληματίζει πάρα πολύ τι θα κάνουμε με το μενού μας, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε στους καταλόγους μας τηγανητά φαγητά ή όχι. Μια σκέψη είναι να πάψουμε να προσφέρουμε τηγανητά γιατί η τιμή τους θα πλησιάζει την τιμή ενός κυρίου πιάτου. Στην ουσία θα κοροϊδεύουμε τον πελάτη», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ιδιοκτήτης επιχείρησης στην εστίαση που δραστηριοποιείται στο χώρο 30 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι συνολικά οι αυξήσεις σε τιμές αγαθών, όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα, δημιουργούν ένα  «εκρηκτικό μείγμα» και είναι δύσκολο για τους επιχειρηματίες να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα