back to top
32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Λίγες μόλις ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ντράγκι, ότι τα συμβόλαια του φυσικού αερίου των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένουν σε ισχύ και η πληρωμή θα είναι δυνατή σε ευρώ και δολάρια, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν άλλαξε τη στάση του. Σε διάταγμα που υπέγραψε, απευθυνόμενος στους ξένους αγοραστές ρωσικού αερίου, τους ζητά να πληρώνουν από αύριο, 1η Απριλίου, σε ρούβλια. Μάλιστα ξεκαθαρίζεται πως τα δυτικά κράτη θα υποχρεούνται να ανοίξουν λογαριασμούς στη ρωσική Gazprom Bank, σε διαφορετική περίπτωση όσα συμβόλαια δεν θα πληρώνονται σε ρωσικό νόμισμα, θα «παγώνουν».

Η είδηση για την υπογραφή διατάγματος από τον Πουτιν εκτίναξε την τιμή του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό συμβόλαιο που κινούνταν πέριξ των 120 ευρώ η μεγαβατώρα να σκαρφαλώνει νωρίτερα κατά 3,45% στα 123,97 ευρώ η μεγαβατώρα.

Δεν αποσαφηνίζεται πάντως αν τα κράτη θα πρέπει να πληρώνουν απευθείας σε ρούβλι ή εάν θα πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια και στη συνέχεια θα γίνεται η μετατροπή στο ρωσικό νόμισμα, όπως δεσμεύθηκε χθες τηλεφωνικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς.

Πάντως ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι αποσαφήνισε στον Ρώσο πρόεδρο πως η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις σε δολάρια, μετά την εξέταση των όρων των συμβολαίων που έχει συνάψει με τη Ρωσία. Ο Σολτς επανέλαβε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ, ότι η Γερμανία ελπίζει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα το τρέχον έτος

Προηγήθηκε έφοδος σε γραφεία της ρωσικής Gazprom στη Γερμανία από ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Εν τω μεταξύ, την αποδέσμευση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να ελεγχθούν οι τιμές, αναμένεται να ανακοινώσει σε αποψινή του ομιλία ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

 

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

 

«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται εντός της Ουκρανίας προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επιθέσεις», επεσήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ –

 

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ αύριο ψηφιακά οι συνομιλίες Ρωσίας- Ουκρανίας.

 

Στις 21.099 καταγράφονται οι νέες λοιμώξεις κορονοϊού. Συμφωνα με τον ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 51 άτομα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 355. Σήμερα εντοπίστηκαν 3.999 νέες λοιμώξεις σε παιδιά και εφήβους. Συνολικά έγιναν 267.014 τεστ με ποσοστό θετικότητας 7,9%.

 

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου της 9χρονης Τζωρτζινας από την Πάτρα. Στη «δεμένη», όπως χαρακτηριστικά λένε δικαστικές πηγές δικογραφία, βάσει της οποίας ασκήθηκε η ποινική δίωξη σε βάρος της μητέρας της, Ρουλας Πισπιριγκου -για ανθρωποκτονία από πρόθεση- περιλαμβάνονται συγκλονιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο θάνατος της ανήλικης είχε επί της ουσίας προαναγγελθεί μία ημέρα πριν από την ίδια της τη μητέρα στους γιατρούς. Από τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας προκύπτει και η «μεθοδικότητα» που χαρακτήριζε τη συμπεριφορά της μητέρας όλο το διάστημα της νοσηλείας του παιδιού, φροντίζοντας να παραμείνει σε μονόκλινο δωμάτιο. Σύμφωνα, μάλιστα, με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αττικής, ο θάνατος της 9χρονης επήλθε μέσα σε 20 λεπτά το πολύ από τη στιγμή της χορήγησης της ουσίας κεταμίνη σε χρόνο που μαζί με το παιδί ήταν μόνο η μητέρα του.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου έλαβε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα προκειμένου ο δικηγόρος της Νίκος Ιωάννου να ενημερωθεί καθώς λίγο πριν από τη μεταφορά της στα δικαστήρια, παραιτήθηκε από την υπεράσπιση της ο προηγούμενος δικηγόρος της οικογένειας, Απόστολος Λύτρας.

 

“Ξέρω ότι υπάρχουν δυσκολίες, η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να στηρίξει το εισόδημά τους απέναντι σε αυτό το κύμα ακρίβειας που πολιορκεί ολόκληρη την Ευρώπη”. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου.

 

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την ενεργειακή κρίση, η οποία, όπως είπε, έχει γιγαντωθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης και τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν πάλι οι πολίτες τα αδιέξοδα, ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

 

 

Σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μείωσαν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά διατροφής, το 74% έπραξε το ίδιο για τις δαπάνες θέρμανσης και το 80% για την ψυχαγωγία, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Alco, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

 

Ο Αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Σκούμας, επελέγη με σημερινή Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

 

Λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι νότιοι 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ με εξασθένηση. Μέγιστη θερμοκρασία 21 βαθμοί Κελσίου – 16 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα