back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η ΚΛΙΜΑΚΑ στο πλευρό των Ουκρανών 

Διαβάστε επίσης

Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στη χρήση των συστημάτων και εφαρμογών Τηλεψυχιατρικής, η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, σχεδίασε και παρέχει Υπηρεσία Ψυχιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης απευθυνόμενη στον πληγέντα πληθυσμό της Ουκρανίας τόσο του προσφυγικού όσο και των ανθρώπων που παραμένουν στη χώρα.

Η λειτουργία της είναι σε 24ωρη βάση, με τη συμμετοχή έμπειρων ψυχιάτρων  και επαγγελματιών  ψυχικής υγείας, στις ακόλουθες γλώσσες: Ουκρανικά, Ρωσικά, Λευκορωσικά, Ρουμανικά, Πολωνικά, Αγγλικά, Γαλλικά.

Το ταξίδι της ΚΛΙΜΑΚΑΣ στην Ουκρανία

«Από την πρώτη εβδομάδα του πολέμου σχεδιάσαμε και παρέχουμε, μέσω τηλεδιάσκεψης, την υπηρεσία Ψυχιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη Έργων και Στρατηγικής της ΚΛΙΜΑΚΑ, Όλγα Θεοδωρικάκου. «Έχουμε επικοινωνήσει την δράση, μέσω της αποστολής μας εκεί, τόσο στους συνοριακούς σταθμούς όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Βρεθήκαμε στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, μετά από πληροφορίες ότι υπήρχαν πρόσφυγες, ωστόσο δεν υπήρχαν. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στους δύο συνοριακούς σταθμούς της Ρουμανίας Γκαλάτσι και στο Siret, όπου εκεί υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων και  ενημερώσαμε τις τοπικές αρχές για την υπηρεσία. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στην Ουκρανία, στην πόλη Τσερνιβτσί, όπου συναντηθήκαμε με τους/τις επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, και συζητήσαμε για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας του ουκρανικού λαού.

«Παράλληλα θα υποστηρίξουμε μία δομή φιλοξενίας ευάλωτων Ουκρανών στην οποία έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι Ουκρανοί όπου και παραδώσαμε υγειονομικό υλικό και συνεχίζουμε τις δράσεις μας σε αυτό το πλαίσιο».

«Αυτό που μας εντυπωσίασε στους συνοριακούς σταθμούς που επισκεφθήκαμε ήταν το σύστημα διαχείρισης των προσφυγικών ροών το οποίο ήταν υποδειγματικό» υπογραμμίζει η κα Θεοδωρικάκου. «Υπήρχε πολύ καλή συνεργασία των οργανώσεων με τις Ρουμανικές αρχέ,ς η οποία εξασφαλίζει την υποστήριξη των προσφύγων σε όλους τους τομείς. Ωστόσο λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, εντός της Ουκρανίας υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πρέπει να δοθεί προσοχή στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχει  εστιαστεί η προσοχή στις μεγάλες πόλεις και παραμένουν ακάλυπτες περιφέρειες που έχουν πολύ αυξημένες ανάγκες».

«Η παρέμβασή μας όσον αφορά την ψυχική υγεία αφορά το τώρα αλλά και το μετά καθώς ο πόλεμος θα δημιουργήσει νέα τραύματα και νέους επιβαρυντικούς παράγοντες στον πληθυσμό», επισημαίνει η κα Θεοδωρικάκου.

Η δράση υποστηρίζεται και από τον κλάδο Τηλεψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και το φορέα ψυχικής υγείας και κοινωνικής μέριμνας ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑμΚΕ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα