back to top
34 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

34 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Θ. Πλεύρης: Η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής θα δείξει τα αίτια της φωτιάς

Διαβάστε επίσης

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί την πτέρυγα Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, θα προκύψουν από το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που διενεργείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, ευχήθηκε περαστικά στους τραυματίες και ευχαρίστησε το προσωπικό του Νοσοκομείου, και ιδιαιτέρως τον πνευμονολόγο Σταύρο Τρύφωνα, για την άμεση παρέμβασή τους που απέτρεψε τα χειρότερα. Παράλληλα, σημείωσε, ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική κατάσταση εκτός του συγκεκριμένου θαλάμου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

«Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες πτέρυγες μέσα στο Νοσοκομείο. Όλοι εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή από το Νοσοκομείο. Το 424 είναι σε ετοιμότητα ώστε να ενισχύσει σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε μεταφορά ασθενών», επισήμανε ο κ Πλεύρης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι εάν χρειαστεί το Παπανικολάου θα ενισχυθεί και στην επόμενη του εφημερία θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. .

Ο υπουργός Υγείας η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μόλις πληροφορήθηκαν ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη και στις 13:30 έφτασαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου ενημερώθηκαν για το συμβάν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία, μεταξύ άλλων, μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή και ο αναπληρωτής διοικητής, Δημήτρης Βαλαρούτσος.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και λειτούργησε άμεσα το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και η Πυροσβεστική η οποία κατάφερε να σβήσει τη φωτιά μέσα σε μισή ώρα. Ανέφερε, ακόμη, ότι έγινε ταχεία προσπάθεια ώστε να απομακρυνθούν και να έχουν περίθαλψη όλοι οι νοσηλευόμενοι με Covid .

Ο υπουργός Υγείας, σημείωσε, ότι από το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής θα φανεί εάν υπήρξε αμέλεια ή όχι και τόνισε πως οτιδήποτε άλλο ειπωθεί αυτή την στιγμή δεν θα ευσταθεί.

«Γίνεται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής. Από κει και πέρα και το υπουργείο Υγείας εξετάζει όλα τα πρωτόκολλα και η πραγματικότητα είναι ότι από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μέχρι την κατάσβεσή της ο χρόνος ήταν τάχιστος. Υπήρξε άμεση και η ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Έγινε η διακοπή παροχής οξυγόνου, δηλαδή ένα βασικό στοιχείο του πρωτοκόλλου, διότι εάν υπήρχε φωτιά και παρέμενε η ροή του οξυγόνου θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετική κατάσταση. Εγιναν άμεσα αυτές οι ενέργειες, έφτασε γρήγορα η Πυροσβεστική και η κατάσβεση έγινε γρήγορα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε : «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μας είναι η λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής, να δούμε τα αίτια του συμβάντος. Αναζητούνται άπαντα και δεν αποκλείεται τίποτα. .Από κει και πέρα στο συγκεκριμένο όροφο θα γίνουν όλες οι εργασίες για να είναι άμεσα πάλι λειτουργικός. Η λειτουργία του νοσοκομείου δεν επηρεάζεται. Κατά βάση υπάρχει άμεση ενίσχυση και από το 424, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνική Άμυνας , αλλά και από άλλα. Αρα θα λειτουργήσει κανονικά το πρόγραμμα του Νοσοκομείου, δεν επηρεάζονται ειδικά τα non Covid περιστατικά, αλλά και η πίεση που υπάρχει στα Covid θα αποκατασταθεί άμεσα. Από κει και πέρα γίνεται όλη η διερεύνηση για να δούμε τα ακριβή αίτια του συμβάντος», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, χαρακτήρισε ως άθλο την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του θανόντος και περαστικά στους τραυματίες. «Το Νοσοκομείο έχει και θα έχει κλινική Covid. Tο Νοσοκομείο ήδη έχει πάρα πολλά θετικά περιστατικά που νοσηλεύει. Έχουν μεταφερθεί και σε άλλες κλινικές και ήδη τα περιστατικά όλα είναι μέσα στο Νοσοκομείο σε κανονικές συνθήκες,. Νομίζω ότι είναι ένας άθλος αυτό που έγινε σήμερα γιατί πραγματικά με τις παροχές του οξυγόνου που έχει θα μπορούσε να λαμπαδιάσει όλο το Νοσοκομείο αν δεν είχαν λάβει τα μέτρα τους έγκαιρα». Αναφερόμενη στη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων η οποία διεκόπη διότι μεταφέρθηκαν εκεί οι νοσηλευόμενοι που απομακρύνθηκαν από την πτέρυγα όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, σημείωσε ότι αυτά θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν κανονικά.

«Επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν»

Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα… τρέξαμε στο σημείο…επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός. Για «μεγάλη» και «δύσκολη» φωτιά, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης. «Στον θάλαμο αναπτύχθηκε πυροθερμικό φορτίο, έπεσαν σοβάδες…» είπε και συνεχάρη τους συναδέλφους τους για την άμεση κινητοποίηση.

Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πυροσβεστικής

«Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε θάλαμο νοσηλείας του 2ου ορόφου της Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΆΟΥ”, στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη Θεσσαλονίκης ειδοποιήθηκε η υπηρεσία μας, κατά τις πρωινές ώρες σήμερα.

Κατά την διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, εντοπίστηκε σορός άνδρα, ενώ δύο (2) ακόμη άνδρες εντοπίστηκαν με σοβαρά εγκαύματα. Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν 35 άτομα.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα