back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη – Νούλαντ

Διαβάστε επίσης

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντάται σήμερα η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Στη συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 09:15 στο Προεδρικό Μέγαρο, αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναλύσει την πρόταση του για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θα αναφερθεί στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η κ. Νούλαντ τέλεσε τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα, με αμερικανικά κονδύλια, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Συμβολίζει την επεκτεινόμενη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τη συνεργασία στην Ασφάλεια, το Εμπόριο και τις Επενδύσεις, αλλά και την περιφερειακή συνεργασία, ανέφερε η κα Νούλαντ, για να επισημάνει ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο: “Είναι αντανάκλαση των κοινών αξιών και των αρχών που χαρακτηρίζουν αυτή τη σχέση”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες αμερικανικής βολιδοσκόπησης προς την Κύπρο για ενδεχόμενη αποστολή του ρωσικού εξοπλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ουκρανία και την αντικατάστασή του από αμερικανικό, η κα Νούλαντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της Ουκρανίας με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε είτε με ανθρωπιστική βοήθεια, είτε βοήθεια σε θέματα ασφάλειας κλπ. ”Δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ να το ζητήσουν από την Κύπρο, εναπόκειται στην Κύπρο να λάβει τις δικές της αποφάσεις για το τι θέλει και τι μπορεί να κάνει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κος Κασουλίδης δήλωσε ότι στόχος της Κύπρου είναι το εν λόγω κέντρο να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο αριστείας για ειδική εκπαίδευση σε όλους τους σχετικούς τομείς ασφάλειας. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι “τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία προσφάτως επαναφέραμε για συζήτηση, μπορεί να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση μιας διαδικασίας προσανατολισμένης για αποτέλεσμα που θα οδηγεί στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων στην υιοθετημένη βάση του ΣΑ”.

Προηγήθηκε επίσκεψη της κας Νούλαντ στη Λάρνακα, σε μνημείο το οποίο δώρισε συμβολικά η Οδησσός στην Κύπρο, μπροστά από το οποίο είχαν τοποθετηθεί λουλούδια εις μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα