15.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

15.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

7η διάλεξη του δεύτερου κύκλου της σειράς διαλέξεων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ

Διαβάστε επίσης

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει σειρά διαλέξεων με τίτλο «Λογο-δημία». Υπεύθυνοι διοργάνωσης είναι οι ερευνητές του Κέντρου Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ.
Η ιστορία και η πολιτισμική ιδιοπροσωπία της Αθήνας είναι συνυφασμένες άρρηκτα με τον λόγο. Από την αρχαία αγορά και την εκκλησία του δήμου μέχρι τα ιστορικά φιλολογικά καφενεία του 19ου και 20ου αι., από όπου πέρασαν σπουδαίοι εργάτες του πνεύματος και της τέχνης: Αχ. Παράσχος. Εμ. Ροΐδης, Α. Παπαδιαμάντης, Κ. Παλαμάς, Γ. Δροσίνης, Ιω. Κονδυλάκης, Π. Νιρβάνας, Γρ. Ξενόπουλος, κύκλος του Νουμά, Μ. Αυγέρης, Α. Σικελιανός, Κ. Βάρναλης, Ν. Λαπαθιώτης, Τ. Άγρας, Α. Εμπειρίκος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Τσαρούχης, Ν. Γκάτσος, Ο. Ελύτης, Ν. Βρεττάκος, Γ. Μόραλης, Ε. Βακαλό, Μ. Χατζιδάκις, κ.ά. Λογοτέχνες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί μαζεύονταν και συζητούσαν γύρω από λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, εθνικά ή πολιτικά θέματα στα κοσμικά καφεζαχαροπλαστεία της Πανεπιστημίου και πλατείας Συντάγματος, στη «Δεξαμενή», τον «Μαύρο Γάτο», το υπόγειο του «Μπαγκείου», τον «Σοφό Κοραή», το «Βυζάντιον», «Μπραζίλιαν», «Ηραίον» και το «Πατάρι του Λουμίδη».
Η Λογο-δημία, μια παιγνιώδης σύμπτυξη των λέξεων λόγος και Ακαδημία, φιλοδοξεί ν’ αναβιώσει την κουλτούρα δια-λόγου, μ’ εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος την αίγλη και το κύρος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία αποδεικνύεται σε ζωντανό κύτταρο του πολιτισμικού κέντρου της χώρας. Θεματικός σκοπός της Λογο-δημίας είναι να λειτουργήσει ως ένα βήμα λόγου και δημόσιας συμμετοχικής συζήτησης για ζητήματα, που συνδέουν την επιστήμη της κλασικής φιλολογίας με σύγχρονες δομές εκπαίδευσης και δραστηριότητες του ευρύτερου πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η Λογο-δημία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όχι μόνο ένα ακροατήριο ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών ή φοιτητών φιλολογίας, αλλά και το ανήσυχο, πολιτιστικά ενήμερο και μορφωτικά ευαισθητοποιημένο ελληνικό κοινό.
7η διάλεξη – Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, 6 μ.μ.
Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια. Ομιλητές: Άννα Λάμαρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ευάγγελος Καραμανές (Ακαδημία Αθηνών).
Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, κατά τις ώρες 6-8 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοινώσεις της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Άννας Λάμαρη (του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και του Διευθυντή Ερευνών Ευάγγελου Καραμανέ (της Ακαδημίας Αθηνών). Ο γενικός τίτλος του κύκλου διαλέξεων είναι «Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο γνωστός, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Συντονιστές της εκδήλωσης είναι η Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και ο Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας.

Η διάλεξη θα είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου.

Θα ακολουθήσουν:

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, 6 μ.μ.
Έρχεται από μακριά: Η αρχαία ελληνική ρητορική σήμερα. Ομιλητές: Ευάγγελος Αλεξίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ανδρέας Σεραφείμ (Ακαδημία Αθηνών).

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022, 6 μ.μ.
Τεχνολογικά επιτεύγματα στην Αρχαία Ελλάδα. Ομιλητές: Κώστας Κοτσανάς (Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας), Μαρία Γερολέμου (Exeter University).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα