back to top
26.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

26.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Εκρηκτικό άλμα σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, η αύξηση έφτασε στο 8,9%, καταγράφοντας ρεκόρ τριακονταετίας. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο η αύξηση ανήλθε στο 2,7%. Στην “απογείωση” του πληθωρισμού συνέβαλαν κατά κύριο λόγο το κόστος της ενέργειας, οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε υπηρεσίες, όπως ξενοδοχεία και μεταφορές Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 68%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 79%, το πετρέλαιο θέρμανσης 58,5%, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνα κατά 26,8% και 16% με πλοία, ενώ το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 18,5%. Οσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης τα έλαια αυξήθηκαν κατά 19,9% και τα νωπά λαχανικά 13%.

Η έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης ύψους 3,6 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε γνωστή κατά την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης με αυτή ξεκινούν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην “πράσινη οικονομία” και στην ψηφιακή μετάβαση. Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει πως η ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και η συνακόλουθη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων “απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας, γι’ αυτό και γίνεται κρίσιμη προτεραιότητα η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής”.

Εντολή να ανοίξει ο τάφος της 9χρονης Τζωρτζίνας προκειμένου να εξεταστεί το τάμπλετ που τοποθετήθηκε στον τάφο μετά από επιθυμία της προφυλακισμένης για τη δολοφονία του παιδιού της, Ρούλας Πισπιρίγκου, έδωσε η 18η τακτική ανακρίτρια, Χριστίνα Σαλάππα. Το τάμπλετ θα διαβιβαστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ασφάλειας, προκειμένου να ερευνηθεί το εάν μέσα σε αυτό υπάρχουν στοιχεία κρίσιμα για την εξέλιξη της έρευνας. Στο μεταξύ, την πόρτα του ανακριτή στην πρώην σχολή Ευελπίδων πέρασε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση της Τζωρτζίνας, καθώς την παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο.

Για τις 12 Απριλίου διεκόπη η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου της 20χρονης συζύγου του, Καρολάιν Κρόουτς, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης. Ψυχρός και χωρίς καμία αντίδραση ο 34χρονος άκουσε την εισαγγελέα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Ευγενία Σταθουλοπούλου, να διατυπώνει το κατηγορητήριο για τη δολοφονία. Η εισαγγελική λειτουργός έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στις ψευδείς καταθέσεις που έδωσε στις αρχές ο κατηγορούμενος επιχειρώντας να εμφανίσει το δικό του έγκλημα ως ληστεία από αγνώστους άνδρες.

Σοκάρει η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 10χρονου κοριτσιού από τον ίδιο του τον πατέρα που αποκαλύφθηκε στη Νέα Σμύρνη. Συγκεκριμένα, ένας 47χρονος Ρουμάνος συνελήφθη κατηγορούμενος ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την 10χρονη κόρη του. Σύφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έγινε σχετική καταγγελία για τον αλλοδαπό στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Σμύρνης, από πρόσωπο του περιβάλλοντός του, το οποίο γνώριζε τι ακριβώς συνέβαινε στο κοριτσάκι.

Στο “μέτωπο” της Ουκρανίας: Καθ’ οδόν προς το Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Η επίσκεψη των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων έρχεται μία μέρα μετά την απόφαση για ευρωπαϊκό εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, που θα ξεκινήσει στα μέσα Αυγούστου, ενώ συμπίπτει με την δημοσιοποίηση των τραγικών εικόνων από τον βομβαρδισμό σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Ντονμπάς, με δεκάδες θύματα. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, οι νεκροί ξεπερνούν τους 30, πάνω από 100 οι τραυματίες.

“Αν και ο ιός θα υπάρχει μαζί μας τα επόμενα χρόνια, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να πάρουμε τη ζωή μας πίσω”, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπυρλά, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Στόχος, είπε, είναι να έχουμε ένα εμβόλιο που θα κρατάει για έναν χρόνο. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορούμε να αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο και στα επόμενα 2 χρόνια εμβόλια για άλλες ασθένειες.

Στις 3 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ημερήσια και τα εσπερινά Γενικά Λύκεια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Για τα Επαγγελματικά Λύκεια ο εξεταστικός “μαραθώνιος” αρχίζει μια ημέρα νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα μας, στο www.athina984.gr.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Η φετινή πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα ολοκληρώνεται στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει στις 8 το βράδυ τη Φενέρμπαχτσε για την 34η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Πολιτισμός: Το νέο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργιου «Μοτέλ» κάνει πρεμιέρα σήμερα στο θέατρο Τέχνης της Οδού Φρυνίχου. Η Βάσια Μπακετέα θα μας πει περισσότερα…

Kαι ο καιρός: Γενικά αίθριος στην Αττική. Μέγιστη θερμοκρασία 23 βαθμοί Κελσίου – 22 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα