back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Θ. Πλεύρης: Είμαστε σε μία φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

Tο νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, έχουμε περάσει σε άλλη φάση της πανδημίας. «Έχουμε διαφορετικό στέλεχος τώρα απ’ αυτό που είχε εμφανιστεί, έχουμε εμβόλιο, έχουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει νοσήσει λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και θα συνεχίζεται η ενίσχυσή του, η πανδημία μας δίδαξε ότι πρέπει να είναι ισχυρό και θα φροντίσουμε με το 1,5 δισ. να το ενισχύσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

«Είμαστε πλέον στην φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό, αρκετά μέτρα πλέον δε θα είναι υποχρεωτικά. Δεν πιστεύουμε στο zero-covid όπως η Κίνα, αλλά αναλόγως της πορείας της πανδημίας θα προσαρμοζόμαστε. Λόγω των μελών του ΕΣΥ, δεν δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν για διασωλήνωση σε πάρκινγκ, αλλά με τη μεγάλη προσπάθεια τους το ΕΣΥ έμεινε όρθιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Ακόμα και για τους σκληρούς δείκτες, όπως οι θάνατοι από κορονοϊό, η Ελλάδα είχε υπερβάλλουσα θνητότητα χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χαμηλότερη από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν εφησυχάζουμε» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, εξήγησε τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε την αποκλιμάκωση των μέτρων από 1η Μαΐου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων

Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στο συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων

Λόγω των παραπάνω και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ανέφερε ο κ. Ζαούτης, απουσία νέας παραλλαγής και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης παρέθεσε διάφορες διαφάνειες όπου φαίνεται σε γενικές γραμμές η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τόσο στις πιο νεαρές ηλικίες όσο και στις μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, «Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται 20% μείωση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ 37% στις νέες νοσηλείες. Την ώρα που είχαμε κατακόρυφη μείωση στον απόλυτο αριθμό, παρατηρούσαμε την απόλυτη έξαρση στις παιδικές ηλικίες. Η πορεία ήταν αντιστρόφως ανάλογη και καταλήξαμε πλέον να έχουμε μία κατακόρυφη μείωση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις ηλικίες 4-18».

Για τα σχολεία

Στο ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων μετά την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές του Πάσχα αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Ωστόσο, ανέφερε πως σε περίπτωση κρούσματος, η ιχνηλάτηση θα γίνεται κανονικά και άρα τα παιδιά στην τάξη θα υποβάλλονται σε testing.

«Η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει. Όταν υπάρχει ένα παιδί έχει κορονοϊό θα υπάρχει έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων», ανέφερε καλώντας τους γονείς να συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνηση.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση, στις περιπτώσεις συμπτωμάτων ίωσης, τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι και οι γονείς να προχωρούν σε έλεγχο για Covid ανάλογα με τα συμπτώματα και τις πιθανές επαφές με άλλα κρούσματα.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επικούρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Έλενα Μπρέγιαννη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα