back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Σταμπολής για LNG: ‘Εντονο γεωστρατηγικό αποτύπωμα και ισχυρός εξαγωγικός προσανατολισμός

Διαβάστε επίσης

Στη σημασία της έναρξης υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)
 
«Πρόκειται για ένα έργο με  έντονο γεωστρατηγικό αποτύπωμα και παράλληλα ένα ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό» τόνισε ο κ. Σταμπολής.
«Σήμερα γίνεται η θεμελίωση του έργου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αυτό θα προσθέσει μια δυνατότητα αποθήκευσης. Το σημαντικό είναι ότι βρίσκεται  στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή οπότε μπορεί να εξυπηρετήσει, πέρα από τις ανάγκες της Ελλάδας,  κυρίως ανάγκες χωρών που συνορεύουν με τη χώρα μας -Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία, Σερβία – άρα από αυτή την άποψη έχει στρατηγική σημασία» πρόσθεσε.
Ο Κωστής Σταμπολής τάχθηκε υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες.
«Κάλιο αργά παρά ποτέ. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι δεν βγαίνει η ενεργειακή εξίσωση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια χωρίς την συμμετοχή των υδρογονανθράκων στο ενεργειακό μείγμα» ανέφερε και σχολίασε   πως «χάσαμε τρία χρόνια, υπήρχαν σημαντικές εταιρίες οι οποίες δεν μπόρεσαν να κάνουν την παραμικρή έρευνα και αποχώρησαν», σημειώνοντας ότι η χώρα πλήρωσε πέρυσι 8 δισ. ευρώ για εξαγωγές υδρογονανθράκων, ποσό που φέτος αναμένεται να αυξηθεί στα 10 δις.
Σχετικά με τον πλωτό σταθμό προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG:  Θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η μονάδα θα περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.  Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023. Ο υπεράκτιος σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω υποθαλάσσιου και επίγειου αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 363,7 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα