back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Σ. Τσιόδρας: Η μάσκα θα παραμείνει ως μία συνειδητή εθελοντική επιλογή

Διαβάστε επίσης

«Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει ως μία συνειδητή ελεύθερη επιλογή εθελοντική, κυρίως σε χώρους όπως νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, αλλά σταδιακά σε ανθρώπους χαμηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Τα παιδιά δεν μπορούν να τη φορούν για μια ζωή».

Αυτό δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε συνέντευξη Τύπου για το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «39.000 ζωές έχουν σωθεί στην Ελλάδα, χάρη στα εμβόλια κατά της Covid-19. Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, είναι ορατό το μέλλον μας με τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «ο κορoνοϊός σίγουρα θα προσπαθήσει να ξεφύγει όπως ήδη καταγράφονται λοιμώξεις στην Αμερική αλλά θα έχει ενδεχομένως χαμηλότερη λοιμογονικότητα και θνητότητα θα είναι όμως πιο μεταδοτικός από την Όμικρον».

Επίσης, ανέφερε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ένα νέο εμβόλιο σε ένα εύλογο προσεχές διάστημα, ωστόσο από την πλευρά του ο καθηγητής και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι «μπορούμε να έχουμε σε τρεις μήνες ένα νέο εμβόλιο mRNA – μοριακής τεχνολογίας».

Ο κ. Σ. Τσιόδρας πρόσθεσε ακόμη, ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτικές θα είναι αυτές».

Αναφερόμενος στο lockdown της Σαγκάης ο καθηγητής Τσιόδρας, υπογράμμισε ότι «παρότι μιλάμε για την Κίνα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανθρώπων, η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική όπως είναι η Όμικρον και σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια μοριακής τεχνολογίας πράγμα που σημαίνει, ότι η ανοσία τους είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Σχετικά με το σύνδρομο post Covid, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «χρειάζεται να επενδύσουμε σε μία στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα των ασθενών και ήδη ετοιμάζεται σχετικός αλγόριθμος. Μιλάμε πάντα για σύνδρομο post Covid, όταν τα συμπτώματα επιμένουν ακόμη και μετά από 12 εβδομάδες νόσησης».

 

Nίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα