back to top
16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Στο κόκκινο αναμένεται η αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια της Βουλής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση επί της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται. Η συζήτηση ξεκίνησε με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, αν και χαρακτήρισε ετεροβαρή τη συμφωνία, είπε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει «γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια της στρατηγικής μας σχέσης με τις ΗΠΑ».

Την απόσυρση της κατάπτυστης και επιθετικής- όπως την χαρακτήρισε-συμφωνίας, ζήτησε από το ΚΚΕ ο Νίκος Παπαναστάσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι υπέρ της συμφωνίας έχουν ταχθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ θα καταψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. «Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας της με τις ΗΠΑ», είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός εισηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι η συμφωνία αποδυναμώνει την εθνική θέση της χώρας.

Για την έγκριση της Συμφωνίας απαιτούνται 151μία θετικές ψήφοι.

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια πραγματοποιεί στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικα Όλσον λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Η κρίση στην Ουκρανία καθιστά ακόμα πιο σημαντικές τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αποδεικνύει το πόσο απαραίτητη σύμμαχος είναι η Ελλάδα, τόνισε η Αμερικανίδα υφυπουργός.

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της χώρας, με φόντο τις απειλές Πούτιν, που αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως αναφέρουν, η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη, μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ρωσία την ίδια ώρα καλεί διεθνείς Οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής προκειμένου να αναλάβουν την απομάκρυνση των αμάχων από τις πόλεις την Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ.

Στην ανάγκη έγκρισης ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία αναφέρθηκε πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είπε, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις και ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην όλη διαδικασία ανοικοδόμησης. Αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να το κατανοήσουμε τόνισε.

Την εκτίμηση ότι η Γερμανία θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις – να αντέξει ήδη από τον επόμενο χειμώνα ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ , ζητώντας από τους καταναλωτές να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Προειδοποίησε πάντως, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών, μια διακοπή της παροχής αερίου από την Ρωσία θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

To δρόμο για την τιμωρία και των δύο κατηγορουμένων που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό για το βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη έδειξε πριν από λίγη ώρα η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών Ευσταθία Καμπαγιάννη. Περισσότερα θα μας πει η Μίνα Μουστάκα…

Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική με τοπικές νεφώσεις στο υπόλοιπο της ημέρας. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 26 βαθμούς Κελσίου. 25 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα