back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνα ένοχος για όλα τα αδικήματα που του αποδίδονται κρίθηκε πριν από λίγα λεπτά ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, στα Γλυκα Νερά. Η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Δήμητρα Αυγουστοπούλου ανακοίνωσε την ετυμηγορία του τον κήρυξε ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του περί βρασμού ψυχικής ορμής ,θανάτωση του ζώου συντροφιάς και ψευδείς καταγγελίες στις αρχές.

O πρόεδρος της Λευκορωσίας, και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδιώκει την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας. Κάλεσε τους ηγέτες των έξι μετα-σοβιετικών κρατών ( Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία Λευκορωσία, Τατζικιστάν) να παραμείνουν ενωμένοι.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, επιβεβαίωσε ότι η χώρα της θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη Στοκχόλμη. «Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στη σουηδική βουλή για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ» είπε, προσθέτοντας ότι «είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την επιθυμία Σουηδίας και Φινλανδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, πρόκειται για κυριαρχικό τους δικαίωμα. Στο τέλος της ημέρας, δεν αναμένω ιδιαίτερα σοβαρές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά στην ένταξη τους στη Συμμαχία. Δεν είναι, εξάλλου, η κατάλληλη ώρα να εργαλειοποιήσει κάποιος την προοπτική ένταξης των δύο αυτών χωρών στη Συμμαχία, ώστε να «παζαρέψει» άλλα ζητήματα», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC

Νωρίτερα , ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτόξευσε απειλές προς το ΝΑΤΟ σχολιάζοντας την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών θα προκαλέσει σίγουρα την αντίδρασή μας». Ένας από τους αρχικούς στόχους του Πούτιν με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ήταν να σταματήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, την επίτευξη συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του χρόνου, θα αναζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε αυτό το φόντο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

Ανάπτυξη 3,5% φέτος και 3,1% το 2023, μετά από μια ισχυρή ανάπτυξη 8,3% το 2021, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις, που έδωσε στη δημοσιότητα. Δημοσιονομικά το 2023 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ, από έλλειμμα 1,4% φέτος. Στο 6,3% ο πληθωρισμός, στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στο 1,9% αναμένεται το 2023. Όσον αφορά το χρέος, αναμένεται να μειωθεί από το 193,3% του ΑΕΠ το 2021, στο 185,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 180, 4% του ΑΕΠ το 2023. Ο τουρισμός φαίνεται να ενισχύει τα μεγέθη της οικονομίας σημαντικά, με την Επιτροπή να αναμένει επιστροφή του στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του 2023. Για επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε “πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους”, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στις 10.30 το βράδυ η συνάντηση στον Λευκό Οίκο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Επί τάπητος η κατάσταση στην Ουκρανία, το ενεργειακό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα. Όσον αφορά το ενεργειακό, η χώρα μας είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αύριο, Τρίτη, στις 6:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Είκοσι τέσσερις ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας – 171 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι – 3.357 τα νέα κρούσματα.

Αύριο θα συνεχιστεί η κατάθεση της ηθοποιού που καταγγέλλει απόπειρα βιασμού της από τον Πέτρο Φιλιππίδη. Η γυναίκα με μεγάλη δυσκολία και κλαίγοντας περίγραψε την ημέρα που, όπως ισχυρίζεται, ο ηθοποιός επιχείρησε να την βιάσει μέσα στο καμαρίνι του όπου την είχε καλέσει, σε ώρα πολύ νωρίτερα από την έναρξη της παράστασης «Μπακαλόγατος» για να συζητήσουν τη συμμετοχή της σε πολύ δημοφιλές σίριαλ όπου πρωταγωνιστούσε ο κατηγορούμενος.

Στην προσαγωγή μεταξύ άλλων 129 αλλοδαπών που στερούνταν τα απαραίτητα έγγραφα προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια νέας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Ομόνοια. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ) της Αμυγδαλέζας.

Ο θρυλικός πιανίστας και μαέστρος Γιουστους Φραντς διευθύνει απόψε στις 8.30 την Underground Youth Orchestra, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Βάσια Μπακετέα θα μας πει περισσότερα…

Γενικά αίθριος αύριο ο καιρός. Νεφώσεις και πιθανότητα βροχών από το μεσημέρι. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία στην πρωτεύουσα από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 30 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα