back to top
20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μαθήματα ελληνικών με διαπολιτισμική προσέγγιση στον Κολωνό

Διαβάστε επίσης

Στη γειτονιά του Κολωνού, στο Κέντρο της ActionAid, τα μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιούνται με διαπολιτισμική προσέγγιση δίνοντας έμφαση στην την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Η γραμματική και το συντακτικό αποτελούν τα εργαλεία για ομαλή ένταξη και  αρμονική συνύπαρξη με την κοινότητα, αυτών των ανθρώπων. 

Μαθητές, γυναίκες και άντρες από την Αίγυπτο, την Αλβανία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν δίνουν ραντεβού δύο φορές την εβδομάδα με την Αμαλία Παναγιωτοπούλου, δασκάλα ελληνικών του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, για να φτάσουν πιο κοντά στον στόχο τους. Άλλοι να μάθουν μερικές λέξεις, άλλοι γραμματική, άλλοι να γράφουν καλύτερα κι άλλοι να καταφέρουν να περάσουν τις εξετάσεις ελληνομάθειας και ιθαγένειας.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων ελληνικών, η κυρία Παναγιωτοπούλου οργάνωσε πρόσφατα μια  γιορτή, με σκοπό οι μαθητές να έρθουν κοντά και να μάθουν ο ένας από τον άλλο περισσότερα για τον πολιτισμό, την κουλτούρα αλλά και την κουζίνα των χωρών καταγωγής τους. Ο κύριος Αλέκος, από την Κωνσταντινούπολη, μίλησε για τα αγαπημένα του ντολμαδάκια γιαλαντζί αλλά και για το πώς ήταν η ζωή στην ανατολική πλευρά της πόλης. Η Άννα από την Αλβανία, η οποία πρόσφατα κατάφερε να περάσει τις απαιτητικές εξετάσεις ελληνομάθειας, περιέγραψε στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές της, τη ζωή στους Αγίους Σαράντα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, δίνοντας παράλληλα και τη συνταγή για ραβανί που το πετυχαίνει, όπως λέει.

Με τη σειρά της η Τίλα, με καταγωγή επίσης από την Αλβανία, έφτιαξε και έφερε στην τάξη qumeshtor, παραδοσιακό γλυκό της χώρας της που θυμίζει γαλατόπιτα. Πήρε τη συνταγή για γλυκό ρύζι, που μαγείρεψε η συμμαθήτριά της από το Μπαγκλαντές και εντυπωσιάστηκε με τα έθιμα που έχουν εκεί για τους γάμους.

«Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με την ελληνική γλώσσα αλλά και με τη κοινότητα στην οποία κατοικούν, η οποία στην προκειμένη είναι ο Κολωνός», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα Μαρού Καραϊσάρογλου. «Θέλουμε να έρθουν σε επαφή με τα έθιμα, τις συνήθειες και τον πολιτισμό της δικής μας χώρας. Έτσι παρουσιάζοντας εκείνοι τις παραδόσεις και τη κουλτούρα των δικών τους πατρίδων έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα κοινά μας στοιχεία και ενδιαφέροντα. Tα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν και λειτουργούν 4 τμήματα σε επίπεδο αρχαρίων και προχωρημένων».

«Όλοι και όλες ευχαριστήθηκαν αυτή τη διαφορετική συνάντηση κατά την οποία μοιράστηκαν στα ελληνικά όχι μόνο απορίες για άρθρα και ρηματικούς τύπους αλλά και την αγάπη για τις πατρίδες που έχουν αφήσει πίσω. Έμαθαν ακόμα για τα φαγητά, τα ήθη, τα έθιμα χωρών στις οποίες δεν έχουν βρεθεί ποτέ, επιβεβαιώνοντας τον Ιταλό σκηνοθέτη, Φεντερίκο Φελίνι, που είχε πει ότι μια καινούργια γλώσσα σού δίνει πάντα μία νέα οπτική του κόσμου, επισημαίνουν από το Κέντρο της ActionAid.

To Κέντρο της ActionAid βρίσκεται στην οδό Πέτρας 93 στον Κολωνό, από το 2017, στηρίζοντας εκείνες και εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα