back to top
29.9 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

29.9 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

Ο Μπαχ προειδοποιεί με κυρώσεις τους αθλητές που τάσσονται υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

O πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ προειδοποίησε με τις «απαραίτητες συνέπειες» τους αθλητές που υποστηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα υπερασπίστηκε την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής να αποκλείσει τον Ρώσο γυμναστή, Ιβάν Κούλιακ, για έναν χρόνο επειδή εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα με το διακριτικό «Ζ», εκφράζοντας έτσι τη στήριξη του στις ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν επί ουκρανικού εδάφους.

Αντιστοίχως, αποκλεισμό εννέα μηνών απ’ όλες τις διοργανώσεις επέβαλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου στον Εβγκένι Ριλόφ, ο οποίος παρέστη σε φιλοπολεμική συγκέντρωση που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Παρακολουθούμε στενά ποιος υποστηρίζει αυτόν τον πόλεμο με δηλώσεις ή ενέργειες του και λαμβάνουμε ή θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι στη Ρωσία υπάρχει νόμος σε ισχύ, ο οποίος απειλεί με τιμωρία έως και 15 χρόνια κάθειρξης όσους εκφράζονται κατά του πολέμου. Επομένως εκτιμούμε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες η σιωπή είναι ένα μήνυμα.

Η αρχή οδηγός μας είναι η ειρήνη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ενώνουν τα έθνη σε έναν ειρηνικό αγώνα είναι ένα δυνατό σύμβολο ειρήνης. Όμως προκειμένου να ενώσουμε όλο τον κόσμο, τα ολυμπιακά αθλήματα χρειάζονται τη συμμετοχή των αθλητών που αποδέχονται τους κανόνες, ακόμα και εάν οι χώρες τους είναι σε σύγκρουση ή πόλεμο.

Μετά τις κυρώσεις και τα μέτρα που λάβαμε με αφορμή τον πόλεμο, δεχτήκαμε δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ήταν γιατί αντιδράσαμε σε αυτόν τον πόλεμο με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι σε άλλους που γίνονται ανά τον κόσμο. Υπάρχουν δύο απαντήσεις, η πρώτη είναι ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε ξεκάθαρη παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το δεύτερο ότι οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου τον καθιστούν ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία.

Η δεύτερη ερώτηση ήταν γιατί οι κυρώσεις μας περιορίζονται στις κυβερνήσεις και στα εθνικά σύμβολα και δεν επεκτείνονται σε όλα τα μέλη της Ρωσικής Ολυμπιακής Κοινότητας. Η απάντηση εδώ είναι ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι κυρώσεις θα έπρεπε να επιβάλλονται σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για κάτι. Αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε από τον ρωσικό λαό, τους Ρώσους αθλητές και τη ρωσική ολυμπιακή επιτροπή ή τα μέλη της ρωσικής ολυμπιακής επιτροπής.

Φανταστείτε που θα οδηγούσε η παραβίαση αυτών των κανόνων διεθνούς δικαίου που θα οδηγούσε. Κάθε άνθρωπος, κάθε αθλητής, κάθε αθλητικός παράγοντας σε κάθε αθλητικό οργανισμό θα έπρεπε να τιμωρηθεί ως παράνομος για τις πολιτικές πράξεις της κυβέρνησης του», είπε ο Μπαχ, στο περιθώριο της 139ης συνεδρίασης της ΔΟΕ.

Ανδρέας Χανιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα