back to top
29.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

29.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Δημοπρασία του Οίκου Magna’s στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Διαβάστε επίσης

Είναι από πολύ παλιά γνωστό ότι η τέχνη, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί που ζούμε τον τελευταίο καιρό, μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο σαν μια από τις ασφαλέστερες επενδύσεις για τους λίγους αλλά και σαν καταφύγιο παρηγοριάς για τους πολλούς.
Ακολουθώντας το ρεύμα της διεθνούς αγοράς, που θέλει να γίνονται όλο και περισσότερες δημοπρασίες έργων Τέχνης και το ένα ρεκόρ να καταρρίπτεται μετά το άλλο-πρόσφατα ένα έργο του Άντι Γουόρχολ με το πορτραίτο της Μέριλιν Μονρόε πουλήθηκε 195.000.000 δολάρια, που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του 20ου αιώνα- η αγορά Τέχνης γνωρίζει μεγάλη άνθηση.
Έτσι και στη χώρα μας ένας καινούριος δημοπρατικός οίκος με το όνομα Magna’s auctions έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες με έδρα την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Παρίσι, στις δημοπρασίες των οποίων τα περισσότερα έργα βρίσκουν αγοραστή σε ποσοστό που φτάνει και και μερικές φορές ξεπερνά το 80%.
Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι οι δημοπρασίες έργων τέχνης στην Ελλάδα ξεκίνησαν ουσιαστικά μόλις το 1986-7, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη διοργανώνονται από τον 14ο αιώνα! Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια δυναμικότατη αγορά καθώς οι Έλληνες που έχουν έργα τέχνης στο σπίτι τους δεν ξεπερνούν το 8-10%.
Πολλοί από αυτούς τους δυνητικούς αγοραστές δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υψηλές τιμές που συνήθως ζητούν οι γκαλερί και στρέφονται στις δημοπρασίες στις οποίες μπορούν να βρουν αξιόλογα έργα των σημαντικότερων δημιουργών σε πολύ χαμηλότερες τιμές εκτίμησης.
Οι ελληνικοί δημοπρατικοί οίκοι αλλά και οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως οι Bonhams, είναι στελεχωμένοι με επιστημονικό προσωπικό και με υπευθυνότητα και εμπειρία προτείνουν στο κοινό, δύο φορές το χρόνο, μια μεγάλη γκάμα έργων για όλα τα βαλάντια.
Σε αυτούς έρχεται τώρα να προστεθεί ο οίκος Magna’s, ο οποίος διοργανώνει την πρώτη του δημοπρασία στις 11 Ιουνίου στον εμβληματικό χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» της πλατείας Καρύτση.
Νίκος Εγγονόπουλος
Με λογικές τιμές εκκίνησης στον κατάλογό τους προτείνουν έργα των σημαντικότερων Ελλήνων εικαστικών, όπως των: Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Παναγιώτη Τέτση, έργα των δημοφιλέστερων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως: Αλέκου Φασιανού, Μιχάλη Μακρουλάκη, Εδουάρδου Σακαγιάν και Βασίλη Σπεράντζα αλλά και σπανιότατα έργα των: Αίμίλου Προσαλέντη, Πάρη Πρέκα, Βάλια Σεμερτζίδη, Νικόλαου Λύτρα και Νίκου Χουλιαρά.
Στην ίδια δημοπρασία προτείνονται και πολύ αξιόλογες μεταξοτυπίες και λιθογραφίες, όπως: της Χρύσας (Βαρδέα), Μάριου Πράσινου και Δημήτρη Μυταρά καθώς και μερικά γλυπτά, όπως μια πανέμορφη “Ανεμόεσσα” του καθηγητή Γιώργου Χουλιαρά.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα