back to top
34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Ενισχύοντας την αναδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής, το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 (12.00-14.00) ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την «Αναδοχή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα». Βασικό αίτημα των διοργανωτών είναι η ενίσχυση  και επέκταση της αναδοχής και σε παιδιά άνω των 12 ετών τα οποία και αποτελούν την πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας FA.B! – Family Based Care for Children, στην οποία συμμετέχει το ΚΜΟΠ. Η δράση υλοποιείται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής: την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο. 

2159 ασυνοδευτα ανήλικα παιδιά βρίσκονται  στην Ελλάδα με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής  Αλληλεγγύης

«Στην εκδήλωση θα συζητηθούν το προφίλ και τα δικαιώματα των ασυνόδευτων – χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών στην Ελλάδα, οι προκλήσεις ένταξής τους στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας καθώς και το σύστημα εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας στη χώρα μας», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη διαχείρισης του έργου FA.B! – Family Based Care  for Children, Θεοδώρα Γιαταγάνα. «Βασικό αίτημα είναι η επέκταση του θεσμού της αναδοχής ο οποίος σήμερα αφορά σε παιδιά έως 12 ετών. Στη χώρα μας όσον αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα η πλειοψηφία αυτών είναι άνω των 12 ετών. Επομένως είναι πολύ σημαντικό θέμα η επέκταση του θεσμού, ιδανικά, έως την ηλικία των 18 ετών».

«Τα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, στην οποία εντάσσονται και τα ασυνόδευτα παιδιά, δηλαδή τα παιδιά τα οποία ζουν μακριά και από τους δύο γονείς τους ή άλλους συγγενείς» επισημαίνει η κα Γιαταγάνα. «Τα ασυνόδευτα παιδιά εκτίθενται σε ιδιαιτέρως αυξημένους κινδύνους βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, χρειάζονται κατάλληλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε δομές ασφαλούς φιλοξενίας και εξατομικευμένης φροντίδας. Όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στην εκδήλωση με εκπροσώπους από το υπουργείο Εργασίας, εκπροσώπους φορέων που ασχολούνται με το θέμα, επίσης θα συμμετέχει και η αρμόδια για την Ένταξη υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη».

Η εκδήλωση

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0pf–hrT4iH9b7mMjl_xQr7CPdAtcuX0w0

Το ΚΜΟΠ

«Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας είναι μία ΜΚΟ με ηγετική παρουσία και περισσότερα από 45 χρόνια εμπειρίας στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσα από την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την υλοποίηση κοινωνικών πρωτοβουλιών, την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, φιλοδοξώντας να κάνουμε τη διαφορά στην αντιμετώπιση των διαρκών προκλήσεων που παρουσιάζονται σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», προσθέτει η κα Γιαταγάνα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα