back to top
35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Σήμερα η πρώτη δίκη για την ρήτρα αναπροσαρμογής – Αναβολή θα ζητήσει η ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη ομαδική αγωγή για την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουν καταθεσει καταναλωτικές οργανώσεις είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Μετά το αίτημα που έχει καταθέσει η ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο για τη διενέργεια πιλοτικής δίκης, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η σημερινή διαδικασία στο Πρωτοδικείο ενδέχεται να αναβληθεί, ωστόσο παρόντες στα δικαστήρια θα είναι τόσο οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών ενώσεων όσο και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς που θα ασκήσουν παρέμβαση υπέρ του αιτήματος των καταναλωτών.

Η ακρόαση για τον αν θα γίνει δεκτό από τον Άρειο Πάγο το αίτημα της ΔΕΗ, θα γίνει στις 14 Ιουνίου, και εν όψει της συζήτησης αυτής η ΔΕΗ θα ζητήσει σήμερα αναβολή. Δεν έχει την ίδια άποψη όμως η πλευρά των εναγόντων, που θα υποστηρίξουν τους λόγους γιατί η δίκη πρέπει να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Η πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών του ΙΝΚΑ (τουλάχιστον 1.800 πολιτών) και της ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητεί να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σημειώνεται, ότι είναι ότι είναι παράνομη και καταχρηστική, ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι καταναλωτές όταν υπέγραφαν σύμβαση με την εταιρεία- προμηθευτή για την ύπαρξή της, ότι δεν τους γνωστοποιήθηκε τι είναι και πώς λειτουργεί και ότι ούτε στα συμβόλαια που υπέγραψαν η αναφορά στη ρήτρα ήταν με ψιλά γράμματα και χωρίς να εξασφαλίζεται η κατανόηση και η συναίνεσή τους. Ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και των παράνομων χρεώσεων που αυτή συνεπάγεται και αποζημιώσεις για τα ποσά που έχουν καταβάλει.

Μίνα Μουστάκα, Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα