back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Από Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια ο Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Στο ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Κω, στην Ψέριμο και στην Αστυπάλαια σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Κω, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά και με τους τουριστικούς φορείς του νησιού και στη συνέχεια θα επισκεφθεί  με σκάφος του λιμενικού την ακριτική Ψέριμο πέντε χρόνια μετά την επίσκεψή του με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια θα μεταβεί στην Αστυπάλαια όπου θα ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του έργου (ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας) «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί». Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο λιμάνι του νησιού.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στο ανατολικό Αιγαίο πραγματοποιείται εν μέσω αύξησης των τουρκικών προκλήσεων  και ενώ η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός  συνοδεύεται από τον πρόεδρο του Volkswagen Group και κυβερνητικό επιτελείο, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης θα γίνουν τα εγκαίνια της πρωτοποριακής υπηρεσίας on demand αστικών συγκοινωνιών. Επίσης, θα παρουσιαστεί το υβριδικό σύστημα ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, το οποίο θα αυξήσει στο 85% το «πράσινο» μερίδιο στο τοπικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Η καινοτομία των αστικών συγκοινωνιών του νησιού δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι ο στόλος αποτελείται αποκλειστικά από ηλεκτροκίνητα βαν, αφού παράλληλα τα λεωφορεία θα πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους κατά παραγγελία (on demand) των κατοίκων και των τουριστών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα καθορίζει το σημείο αφετηρίας και τον προορισμό του σε μία κατάλληλη εφαρμογή στο κινητό του, ώστε να «κλείσει» ένα λεωφορείο που θα πραγματοποιήσει τη διαδρομή.

Οι διαδρομές όλου του στόλου των λεωφορείων θα παρακολουθείται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα καθορίζει ποιο βαν θα εκτελέσει κάθε φορά το κατά παραγγελία δρομολόγιο, και ποια είναι η βέλτιστη πορεία που θα ακολουθήσει. Έτσι, κάθε επιβάτης θα κινείται στο νησί χωρίς αναμονή και στάσεις.

Το υβριδικό σύστημα ηλεκτροδότησης

Για να μπορέσει να αυξήσει κατακόρυφα τη διείσδυση των ΑΠΕ, το υβριδικό σύστημα θα διαθέτει μπαταρίες, ώστε να αποθηκεύεται σε αυτές η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή που δεν αξιοποιείται άμεσα για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης των κατοίκων και των τοπικών επιχειρήσεων.

Σε πρώτη φάση, οι μονάδες ΑΠΕ θα αποτελούνται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το 50% των αναγκών του νησιού με «πράσινο» ρεύμα. Στην πορεία θα προστεθεί στο σύστημα και μία ανεμογεννήτρια, αυξάνοντας τη διείσδυση στο 85%, ενώ στόχος είναι από το 2026 το νησί να γίνει εντελώς «πράσινο».

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα