back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «MyProperty» της ΑΑΔΕ και οι αποδοχές κληρονομιών μέχρι στα τέλη καλοκαιριού

Διαβάστε επίσης

Κλείνει το ερχόμενο δίμηνο ο κύκλος της ταλαιπωρίας για όσους δικαιούχους προχωρούν σε αποδοχή κληρονομιάς, μιας και μέχρι στα τέλη καλοκαιριού, μετά τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές και τις δωρεές, εντάσσονται και οι κληρονομιές στην ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά οι υποθέσεις από το γραφείο του συμβολαιογράφου, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του φορολογουμένου στις εφορίες με πλήθος φακέλων δικαιολογητικών υπό μάλης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι στα τέλη καλοκαιριού, δίνοντας τη δυνατότητα και σε όσους κάνουν αποδοχή κληρονομιάς να προχωρούν σε αυτή μέσω των πιστοποιημένων συμβολαιογραφικών γραφείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει ηλεκτρονικά 84.530 μεταβιβάσεις ακινήτων, εκ των οποίων 47.036 αγοραπωλησίες, 26.115 γονικές παροχές και 11.379 δωρεές.

Η όλη ηλεκτρονική διαδικασία για τις κληρονομιές θα γίνεται ως εξής και όπως εφαρμόζεται σήμερα με τις μεταβιβάσεις ακινήτων:

Τα φυσικά πρόσωπα θα εισέρχονται στην εφαρμογή “MyProperty” ως δικαιούχοι κληρονόμοι προκειμένου να ανακτήσουν τη Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς που θα κοινοποιήσει σε αυτούς πιστοποιημένος συμβολαιογράφος, ώστε να την υποβάλουν ή να μη την υποβάλουν στην εφορία. Εκτός της δήλωσης κληρονομιάς, εφόσον την αποδεχτούν, θα λάβουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, την Ταυτότητα Οφειλής του φόρου, καθώς και την έκδοση Αποδεικτικού Καταβολής του φόρου αυτού.

Οι υποψήφιοι αποδοχής κληρονομιών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παρότι για τις δωρεές και γονικές παροχές συγγενών α’ βαθμού ισχύει από τον περασμένο Οκτώβριο το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ ,για τις κληρονομιές το αφορολόγητο παραμένει για τους συγγενείς α βαθμού στις 150.000 ευρώ.

Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, με συντελεστή 5% για τις επόμενες 150.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%. Ειδικό αφορολόγητο 400.000 ευρώ ισχύει για τον επιζώντα σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα του.

Θάνος Πασχάλης

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα