back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Στόχος η στήριξη από την προσχολική ηλικία έως την επαγγελματική κατάρτιση

Διαβάστε επίσης

Τον σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης στην στήριξη των παιδιών από την προσχολική ηλικία έως την επαγγελματική κατάρτιση, επισήμανε η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για το πρόγραμμα “Εγγύηση για το Παιδί”, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο νέο, ενιαίο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής “ΚΥΨΕΛΗ”, μέσω του οποίου εντοπίζονται ενδεχόμενες αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες σε πρώιμο στάδιο, στα σχολικά γεύματα, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων φιλοξενίας παιδιών, την ενίσχυση της αναδοχής , την ημιαυτόνομη διαβίωση νέων και την αποϊδρυματοποίηση που αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο.

Πρωταγωνιστές της συγκινησιακά φορτισμένης εκδήλωσης, ήταν τα ίδια τα παιδιά, ανάδοχοι γονείς και φροντιστές, που παρουσίασαν προσωπικές ιστορίες εξόδου από τον κοινωνικό αποκλεισμό προς την κοινωνικοποίηση.

Χαρακτηριστική περίπτωση…ολικής επαναφοράς, είναι αυτή του Παρασκευά, νεαρού Ρομά από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος εγκατέλειψε το σχολείο στην Β΄ Δημοτικού.

Πάντα,όπως εξομολογήθηκε, του άρεσε το διάβασμα και θαύμαζε τους αστυνομικούς.

“Αλλά δεν μπορούσα να το πω στη γειτονιά μου”, εκμυστηρεύθηκε.

Πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην Β΄ Δημοτικού , σε ηλικία 16 ετών.

Ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση, το Λύκειο, έδωσε εξετάσεις και πλέον είναι Μηχανικός του Περιβάλλοντος, ενώ βοηθάει παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο.

Σήμερα, 18 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια.

Με βάση τα στοιχεία της UNICEF, μέχρι και πριν την πανδημία, ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη βρίσκονταν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Από την πανδημία κι έπειτα έγιναν αισθητές η σοβαρές επιπτώσεις τις νέα κρίσης. Από την υγεία των παιδιών μπροστά στα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, λόγω COVID, μέχρι τα μεγάλα μαθησιακά κενά που προέκυψαν από το κλείσιμο σχολείων.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τα στοιχεία αναφέρουν ότι ο αριθμός παιδιών σε κίνδυνο μπορεί να φτάσει και το 40%, ενώ το πρόβλημα επιτείνουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διεθνείς ανατιμήσεις βασικών αγαθών.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού διασφαλίζοντας την πρόσβαση των παιδιών που έχουν ανάγκη σε ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τη UNICEF στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Κομισιόν και τη UNΙCEF για την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα αφορά ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα παιδιά, όπως μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ανάγκες και παιδιά σε ιδρύματα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα