back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Νέο σκληρό μήνυμα προς την Άγκυρα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει αποδείξει ιστορικά ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα” είπε ο Πρωθυπουργός, αποδίδοντας την επιθετική τουρκική ρητορική στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. “Έχω δει και στο παρελθόν περιόδους που έχει μεγάλη ένταση στην ρητορική η οποία έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην γειτονική χώρα. Εύχομαι κι ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία, αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί σε παραπάνω ένταση στο πεδίο” είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και να αναζητεί τη στήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία και είναι πολύ πιθανό από το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιου είδους νέο κύμα, το οποίο θα πλήξει περισσότερο τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τους πιο ηλικιωμένους ή αυτούς που έχουν κάποιο ειδικό λόγο να προσέχουν περισσότερο”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συζήτηση με θέμα “το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή”. Ωστόσο όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση όπου η πανδημία στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει σημαντική ύφεση ως αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού και της ανοσίας που έχει επέλθει κυρίως από την μετάλλαξη όμικρον και τις υπομεταλλάξεις της.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τα μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν θα είναι πια οριζόντια, αλλά θα εστιάζονται στην προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. “Θα περιμένουμε τις υποδείξεις της Επιτροπής για τις ηλικίες εκείνες που θα χρειαστούμε τέταρτη δόση εμβολίου και είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο τακτικός εμβολιασμός είναι κάτι που δεν πρέπει να φθίνει”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

Bonus και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και νοικοκυριά περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο «θερμοστάτης» το οποίο ανακοινώνουν μεθαύριο Πέμπτη τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας. Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και τις συστάσεις για χρήση κλιματιστικών στους 26 με 27 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και περιορισμό της χρήσης οδικού φωτισμού, η κυβέρνηση προχώρα στην επιβράβευση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων, του δημόσιου και των ΟΤΑ που θα προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με την «επιχείρηση θερμοστάτης» θα γίνεται έλεγχος των λογαριασμών ρεύματος από μήνα σε μήνα και από εκεί θα διαπιστώνεται αν υπάρχει μείωση της κατανάλωσης σε νοικοκυριά αλλά και Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, για τους φορείς του Δημοσίου θα προβλέπεται αύξηση κονδυλίων ενώ για τα νοικοκυριά Αυξημένη επιδότηση στους
λογαριασμούς ρεύματος.

Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα -για την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022- που θα κυμαίνονται από 18 έως και 600 ευρώ. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ, η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ που είναι συμβεβλημένα με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και ως τις 30 Ιουνίου.

Σταθερά πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι παραμένει στις διεθνείς αγορές η τιμή του Brent για δεύτερη συνεχή ημέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν σήμερα κατά 0,6%, στα 120,27 δολάρια βαρέλι.

Στα 119,33 δολάρια το βαρέλι το αμερικανικό αργό. Χθες έφτασε σε υψηλό τριών μηνών, ξεπερνώντας τα 120 δολάρια.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο σημερινό ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η αισιοδοξία για το σταδιακό ‘άνοιγμα’ της Κίνας περιορίστηκε, με τους επενδυτές να φοβούνται για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 νωρίτερα σημείωνε πτώση 0,4%.

Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες- νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει την υπό προϋποθέσεις διαγραφή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκαν πριν από το 2012.

Η υπό επεξεργασία ρύθμιση προωθείται σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη του «νόμου Κατρούγκαλου», που έθετε ως όριο τα 20 έτη για την παραγραφή του χρέους.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την επέκταση της κλαδικής σύμβασης εργασίας στο σύνολο των επιχειρήσεων του επισιτισμού, η οποία καλύπτει περίπου 400.000 εργαζόμενους. Οι μισθοί που προβλέπει η σύμβαση ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ και φτάνουν στα 964,42 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις επαγγελματιών, όπου τα ποσά υπολείπονται του νέου κατώτατου μισθού – δηλαδή των 714 ευρώ μικτά- έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, εργοδότες και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους), να υπάρξει αυτόματη αναπροσαρμογή.

Παραμένει πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον λαμβάνοντας 211 ψήφους υπέρ έναντι 148 κατά στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον του βουλευτές των Τόρις. Οι Times του Λονδίνου χαρακτηρίζουν σήμερα τον Τζόνσον ως «λαβωμένο νικητή» και επισημαίνουν ότι αρκετοί πρωθυπουργοί στο παρελθόν εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά από μια τέτοια διαδικασία, παρά το γεγονός ότι είχαν κερδίσει.

Άγκυρα και Μόσχα κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, αλλά το Κίεβο παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στην προτεινόμενη συμφωνία, αναφέρει το Bloomberg.

H πρώτη έκθεση παιδικού σχεδίου, με θέμα το «Σπίτι» φιλοξενείται στο νέο στέκι πολιτισμού του δήμου Αθηναίων στη γειτονιά του Αγίου Παύλου.

Περισσότερα θα μας πει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος.

Και ο καιρός: Αρχικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αυξημένες νεφώσεις και μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 31 βαθμούς Κελσίου. 26 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα