back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν συμφώνησαν στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Tο έναυσμα για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και στη χώρα μας, δίνει συμφωνία ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, σε σχέση με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν, ειδικά σε χώρες όπου καλύπτουν λιγότερο από το 80% των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 25% του συνόλου όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι περίπου 2,8 εκατ. εργαζόμενοι υποχρεώνονται να λαμβάνουν αποδοχές που προκύπτουν είτε ανάμεσα στην απευθείας συμφωνία που έχουν συνάψει με τον εργοδότη τους, ή μέσω του κατώτατου μισθού.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει επίσης την υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να θεσπίσουν ένα σύστημα για την εφαρμογή των κανόνων, που θα πρέπει να διέπουν τόσο το σκέλος των κατώτατων αμοιβών, όσο και εκείνο της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Το εν λόγω σύστημα θα περιλαμβάνει αξιόπιστη παρακολούθηση, ελέγχους και επιτόπιες επιθεωρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση και να αντιμετωπίζεται η καταχρηστική υπεργολαβία, η ψευδής αυτοαπασχόληση, οι μη καταγεγραμμένες υπερωρίες ή η αυξημένη ένταση εργασίας. Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω, αποτελούν βασικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, για την αντιμετώπιση των οποίων έχει ανακοινωθεί η σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Οι εθνικές αρχές, σύμφωνα με την συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζουν ενδεχόμενη προσφυγή των εργαζομένων, των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί. Οι αρχές πρέπει επίσης να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους (δηλαδή ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται) είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την αγοραστική τους δύναμη ή τα μακροπρόθεσμα εθνικά επίπεδα παραγωγικότητας και εξελίξεις.

Για την αξιολόγηση της επάρκειας, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να καθορίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕ, ο κατώτατος μισθός εφαρμόζεται στις 21 από τις 27 χώρες – μέλη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες έξι (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φιλανδία, Ιταλία και Σουηδία), καθορίζουν το επίπεδο των μισθών, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Χατζηδάκης: Ποιοτική εργασία

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους πολίτες, καθώς μεταβαίνουμε σε μία νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε πλέον από την πανδημία», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Υπουργικής Συνόδου για την Απασχόληση και την Εργασία του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα προχωρεί ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πρώτον, με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Δεύτερον, με την υιοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την τηλεργασία, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα αποσύνδεσης των εργαζομένων. Και τρίτον με τη θέσπιση διαφανών κανόνων για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως η πανδημία του κορωνοϊού έφερε όλες τις κυβερνήσεις αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, λαμβάνοντας μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας. «Από την αρχή της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ σε τέτοιου είδους μέτρα στήριξης. Έτσι προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας και στηρίξαμε τις επιχειρήσεις. Και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, καταφέραμε με την πολιτική μας να ρίξουμε την ανεργία σε χαμηλό δεκαετίας».

Πρόσφατα μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «προχωρήσαμε σε μία ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των εργαζομένων με τη διάθεση σημαντικού μέρους των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα