back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ν. Παναγιωτόπουλος για διαρροή πληροφοριών: «Ελβετικό τυρί» τα επιτελεία

Διαβάστε επίσης

Σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών η ενημέρωση για την αποστολή αμυντικού υλικού από τη χώρα μας στην Ουκρανία, με αφορμή και την πρόταση του Γερμανού καγκελάριου ‘Ολαφ Σόλτς για ανταλλαγή παλαιών τεθωρακισμένων των ελληνικών  Ενόπλων Δυνάμεων – τα οποία θα σταλούν στην Ουκρανία – με αντίστοιχο αριθμό  σύγχρονων γερμανικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επιτακτικά από τον υπουργό να δώσει λεπτομέρειες για τα ακριβή οπλικά συστήματα που έχουμε και προτιθέμεθα να στείλουμε στην Ουκρανία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να περιγράφει τα είδη που έχουν αποσταλεί, δηλαδή πυρομαχικά, βλήματα και κάποιο εκτοξευτές και να διευκρινίζει ότι θα μπορούσαν να δοθούν διευκρινίσεις αφού κανονιστούν συναντήσεις με αντιπροσωπείες κομμάτων..

Η απάντηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα του να είναι ότι τα στοιχεία τα γνωρίζουν τα περισσότερα κράτη και πως το αίτημα του είναι όχι να μάθει γενικώς τι περιλαμβάνεται αλλά να αναλάβει το κάθε κόμμα τις ευθύνες του. Για την στήριξη που παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία ο κ Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ουκρανία εξοπλίζεται για τον ίδιο λόγο που εξοπλίζεται και η Ελλάδα γιατί αυτές οι δύο χώρες έχουν απέναντι τους αναθεωρητικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να τηρούμε μια ανώδυνη πολιτική ίσων αποστάσεων. «Όταν έχει πάρει φωτιά όλο το βουνό να μην σκεφτόμαστε μόνο πως θα γλυτώσουμε το σπίτι μας» τόνισε ο υπουργός.

Για την αποστολή τεθωρακισμένων επανέλαβε ότι η συμφωνία με τη Γερμανία είναι υπό διαπραγμάτευση προκειμένου να διευκρινιστούν οι τεχνικοί όροι και πρόσθεσε ότι αυτά που δίνουμε δεν αποδυναμώνουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας ούτε απογυμνώνουν τα νησιά μας.

Την ενόχληση του για τη διαρροή πληροφοριών από στρατιωτικά στελέχη εξέφρασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την δευτερολογία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Με αφορμή δημοσίευμα του Ριζοσπάστη που αναφερόταν με αναλυτικά στοιχεία στα όπλα που έστειλε η χώρα στην Ουκρανία ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων», παρομοιάζοντας το σύστημα πληροφοριών με ελβετικό τυρί, στέλνοντας μήνυμα ότι όσοι ασχολούνται με την άμυνα πρέπει να έχουν τη δέουσα υπευθυνότητα, ώστε να μην είναι κάποια πληροφορία προσβάσιμη στον οποιονδήποτε «Δεν μπορούν στελέχη ενόπλων δυνάμεων να παίρνουν τηλέφωνο και να διοχετεύουν πληροφορίες, ψάξε αυτό δώσε εκείνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επίσης απαντώντας σε ερώτηση του Θοδωρή Δρίτσα για το αν θα σταλούν άλλα όπλα στην Ουκρανία απάντησε ότι «Τα λέοπαρντ δεν θα τα στείλουμε, τους S300 δεν θα τους στείλουμε τα αντιαεροπορικά στα νησιά τα χρειαζόμαστε» και πρόσθεσε «θα έρχονται και θα ζητούν συνεχώς για να στείλουμε κάτι αν γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει για την αντικατάσταση του».

Τέλος σχολιάζοντας την θέση της Τουρκίας, είπε ότι αυτή εντός του ΝΑΤΟ δεν έχει βελτιωθεί, αντιθέτως η επιμονή της να βάλει βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία έχουν δημιουργήσει αρνητική στάση και προβληματισμό στους συμμάχους μας.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα