back to top
30.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

30.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει προς το καλύτερο – Εκλογές την Άνοιξη του 2023

Διαβάστε επίσης

Την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικων εισφορών έθεσε ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση όταν δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, απ’ όπου προανήγγειλε συνέχιση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες».

Αναφερόμενος ειδικά στα καύσιμα όπου αναμένονται ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα υπογράμμισε ότι τουλάχιστον στη βενζίνη «δεν θα είναι η παρέμβαση οριζόντια, ούτε θα αφορά τη μείωση του φόρου».

«Θα κινηθούμε, τόνισε, πιο ενισχυμένα στη λογική την οποία ακολουθήσαμε, η οποία πάλι είναι μία πιο στοχευμένη λογική και η οποία δεν επιβραβεύει οριζόντια αυτούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, σήμερα, να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο παγκόσμιο περιβάλλον και υπογραμμισε μεταξύ άλλων ότι πλέον «αναγνωρίζεται απ’ όλους ότι αυτός ο δωδεκαετής κύκλος μεγάλης ταλαιπωρίας και πόνου για την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες ουσιαστικά κλείνει πια και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, στόχο τον οποίο θεωρώ απολύτως εφικτό εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023».

Αναγνώρισε πάντως το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού, επισήμανε ότι «θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και σημείωσε ότι «αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις σημαντικές, προφανώς και για τη χώρα μας, αλλά και για την επιχειρηματικότητα καθώς όλοι θα κληθούμε να δανειζόμαστε με υψηλότερο κόστος». Υποστήριξε ωστόσο ότι «η Ελλάδα σήμερα, ως προς το κομμάτι των δημόσιων οικονομικών και την διάρθρωση του χρέους της, παρά το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου».

Αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, « γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, διότι φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το “μαξιλάρι ρευστότητας” το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας -και αυτό το οποίο αποκαλούμε brand «Ελλάδα»- έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 σημειώνοντας ότι «αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση η οποία γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε παραπάνω ΑΠΕ και πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Όπως είπε, αύριο έχουμε μια σύσκεψη κεντρική για να δούμε ακριβώς τα ζητήματα χωροθέτησης των ΑΠΕ και πρόσθεσε: «Μερικές φορές είναι πολύ καλύτερα από το να διασπείρουμε τρεις-πέντε ανεμογεννήτριες παντού στη χώρα, να είναι συγκεντρωμένες περισσότερες σε κάποια σημεία. Να δώσουμε, δηλαδή, προτεραιότητα σε μια σειρά από μεγάλα έργα, τα οποία θα μπορούν γρήγορα να αυξήσουν τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα και από τον ήλιο».

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα