back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Θα επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Διαβάστε επίσης

«Η άμυνα της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο, είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις όσον αφορά τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στις οικονομίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη συζήτηση η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε, όλοι, ισχυρές άμυνες απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις» και υπογράμμισε ότι «οι καλές αποδόσεις των οικονομιών μας είναι το καλύτερο εχέγγυο ότι θα μπορούμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για να αντιμετωπίζουν αυτή την εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους».

Χαρακτήρισε μάλιστα την χθεσινή ημέρα «πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup επικύρωσε και επίσημα την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο που μας έρχεται» και επανέλαβε ότι «κλείνει έτσι ένας 12ετής κύκλος, ο οποίος ταλαιπώρησε πάρα πολύ τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία».

«Κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία μπορούμε πια να λέμε ότι η Ελλάδα όχι απλά δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως δυστυχώς ήταν για αρκετά χρόνια, αλλά είναι μια χώρα με αξιοπιστία, με μια ισχυρή οικονομία, με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή Κύπρος, σημαίνει ισχυρός ελληνισμός. Και αυτό νομίζω ότι είναι μία παρακαταθήκη και για τις δυο πατρίδες μας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση «γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής, ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις, να έχουν».

«Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς. Το Διεθνές Δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε ότι αυτό θα μας απασχολήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αργότερα η συνάντηση Ευρωπαϊκή Ένωσης – ΝΑΤΟ και «είμαι βέβαιος, όπως είπε, ότι θα στείλει ακόμα πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιοδήποτε προκλήσεων από τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, είτε της Ελλάδας, είτε της Κύπρου».

Σημειώνεται ότι στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στις 17.15 θα συναντηθεί με την επιτροπή κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων και στις 19.00 θα μιλήσει στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα