back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

G7-NATO: Δύο Σύνοδοι Κορυφής για να διατηρηθεί η ενότητα απέναντι στη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχουν ραντεβού από την Κυριακή στις βαυαρικές Άλπεις, για την ετήσια σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, που απαρτίζεται από τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία, τέσσερις μήνες μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου αυτής και, στη συνέχεια, της συνόδου κορυφής του NATO, η οποία θα διεξαχθεί για δύο ημέρες στη Μαδρίτη από τις 28 Ιουνίου.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που φιλοξενεί την σύνοδο της G7, υπενθύμισε αυτήν την εβδομάδα: η υποστήριξη στην Ουκρανία θα απαιτήσει “επιμονή” καθώς «βρισκόμαστε ακόμη μακριά» από τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

«Η επίθεση της Ρωσίας έκανε τις επτά χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ανάγκη η μια την άλλη», παρατηρεί ο Στέφαν Μάιστερ, ερευνητής στο γερμανικό ινστιτούτο ερευνών DGAP, πολύ περισσότερο που ο πληθωρισμός ή οι απειλές για ενεργειακή ή επισιτιστική κρίση δοκιμάζουν την αντίσταση της διεθνούς κοινότητας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει “χρόνια”, προειδοποίησε εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν πιθανόν το αίτημα που έκανε αυτήν την εβδομάδα ο Όλαφ Σολτς για ένα “Σχέδιο Μάρσαλ” για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μακρόπνοο σχέδιο που θα στοιχίσει “δισεκατομμύρια” και θα αφορά “γενιές”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να ζητήσει περισσότερα όπλα και πιέσεις στη Ρωσία σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα στη σύνοδο της G7 στον πύργο Ελμάου, στους πρόποδες των Άλπεων.

Ο Ζελένσκι θα μιλήσει επίσης στην σύνοδο των 30 χωρών μελών του NATO, τελευταίο στάδιο μιας έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, η οποία ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, με τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία η Ουκρανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Ο αποκλεισμός από την Τουρκία των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας επισκιάζει την αναμενόμενη επίδειξη ενότητας μεταξύ των συμμάχων.

Στο Μόναχο προσγειώθηκε αργά χθες βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, η οποία πραγματοποιείται από 26 έως 28 Ιουνίου στο Σλος Ελμάου της Άνω Βαυαρίας.

Τον κ. Μπάιντεν υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ. Νωρίτερα στη Βαυαρία έφθασε και ο οικοδεσπότης της συνόδου, καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος την Κυριακή θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου.

Έκκληση απηύθυνε χθες, Σάββατο, στους ηγέτες των χωρών της G7 να μην “εγκαταλείψουν την Ουκρανία” ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έπειτα από περισσότερο από τέσσερις μήνες από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε “κόπωσης” στην υποστήριξη του Κιέβου και ανακοινώνοντας επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια.

“Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει. Αλλά χρειάζεται την υποστήριξή μας για να τα καταφέρει. Τώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία”, αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, μια μέρα πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής της “Ομάδας των Επτά” (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στη νότια Γερμανία.

Η βρετανική κυβέρνηση “είναι έτοιμη να χορηγήσει 525 εκατομμύρια δολάρια” στην Ουκρανία, υπό την μορφή εγγυήσεων δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αντιμετωπίσει έλλειψη χρηματοδότησης το φθινόπωρο.

Με αυτά θα ανέλθει σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια η συνολική οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη που παρέχει το Λονδίνο στη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του, έχει θέσει εαυτόν στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης από τη Δύση της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική εισβολή που άρχισε τον Φεβρουάριο. Έχει μεταβεί δύο φορές στο Κίεβο και το Λονδίνο παρείχε από νωρίς θανατηφόρα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 συναντώνται από σήμερα στη νότια Γερμανία για τρεις ημέρες, ενώ ακολουθεί η σύνοδος κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει να επωφεληθεί της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα στην σύνοδο κορυφής της “Ομάδας των Επτά” στη Γερμανία για να “ενθαρρύνει όλες τις χώρες της G7 να υποστηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα”.

“Οποιαδήποτε σημάδια κόπωσης ή αποδυνάμωσης της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία θα λειτουργήσουν άμεσα υπέρ του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν”, επέμεινε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου, η υποστήριξη αυτή πρέπει να εισέλθει σε “μια νέα φάση”, όσον αφορά το είδος της.

“Αυτό θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής της G7 και του NATO, ενθαρρύνοντας τους ομολόγους του να αυξήσουν την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα οφείλουμε να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά του Πούτιν και των συμμάχων του, ώστε να αισθανθούν το κόστος της βαρβαρότητάς τους”, πρόσθεσε.

Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού στο πλαίσιο νέων κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ, πριν από την σύνοδο κορυφής της G7 που αρχίζει σε λίγες ώρες στη Γερμανία.

“Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα μετάσχει στην τριήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στις Βαυαρικές Άλπεις.

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρινίζει η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

“Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού”, πρόσθεσε ο Τζόνσον.

“Οφείλουμε να ‘στραγγίξουμε’ τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας”.

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απαγόρευση του χρυσού στις λονδρέζικες αγορές, που αποτελούν σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, θα έχει “έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια”, σημειώνει η βρετανική κυβέρνηση.

Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό “για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις”, καταλήγει.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα